• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Optužnica protiv 32 osobe u predmetu "Lutka"

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv 32 osobe u predmetu "Lutka", koja se odnosi na jednu od najvećih organizovanih kriminalnih grupa u BiH.

 Optužnica protiv 32 osobe u predmetu "Lutka" Izvor: MONDO

Ovom optužnicom, rasvijetljeno je više do sada nerazjašnjenih teških ubistava na području Istočnog Sarajeva, te oružanih pljački banaka i transporta novca na području Istočnog Sarajeva i Kantona Sarajevo u iznosu od oko 10 miliona KM.

Tužilaštvo optužene tereti za organizovani kriminal, u vezi sa više ubistava i teških ubistava, oružanih pljački banaka i transporta novca u višemilonskim iznosima, pljačke, razbojništva, pranje novca i druga teška krivična djela, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Tužilac Specijalnog odjeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal, korupciju i terorizam Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv 32 osobe, u okviru predmeta protiv Darka Eleza i drugih.


Optuženim se pripisuju neka od najtežih krivičnih djela organizovanog kriminala, počinjena u proteklih deset godina na području BiH.

Između ostalog, optuženim se stavlja na teret teško ubistvo Vladimira Mačara na Palama u januaru 2008. godine eksplozivnom napravom namontiranom na ranije ukradeno vozilo.

Osim Mačara, tada je ubijen i Milan Vlaškić, a teško je ranjen slučajni prolaznik Rade Magazin, koji je od povreda umro, dok je više osoba ranjeno.

Optužene terete i za ubistvo Borisa Govedarice u avgustu 2007. godine, kod tržnog centra u Lukavici.

Ubistvo je izvršeno pucanjem iz automatskog oružja, odnosno iz dvije automatske puške, u žrtvu sa više od 15 metaka, što je dovelo do trenutne smrti. Ubistvo je izvršeno na raskrsnici u prometnoj ulici, čime je izazvana velika opasnost za bezbjednost građana.

Na teret optuženih ide i ubistvo Zorana Goluba u avgustu 2008. godine, u kafeu "Sport" u Istočnom Sarajevu. Golub je ubijen u ugostiteljskom objektu, gdje je na njega iz dvije automatske puške ispaljeno više od 40 metaka, čime je osim ubistva, izazvana velika opasnost po živote svih prisutnih osoba.

Optuženi se terete za dogovor, planiranje i dva pokušaja ubistva Đorđa Ždrala, počinjena tokom 2006. godine na području Istočnog Sarajeva. Ždrale je prilikom prvog pokušaja ubistva teško ranjen sa više hitaca iz vatrenog oružja.

U optužnici se navodi i pljačka transporta novca Privredne banke Sarajevo u iznosu od 2,2 miliiona evra (oko 4,4 miliona KM), koja je počinjena u naselju Nedžarići u Sarajevu u junu 2006. godine, kada je opljačkano vozilo kojim je novac prevožen na aerodrom.

Ova grupa osumnjičena je i za pljačku transporta novca "Pavlović internešnel banke" iz Bijeljine, koja je počinjena u avgustu 2005. godine, na području Han Pijeska, presretanjem automobila koji je prevozio novac, kada je ukradeno oko 1,8 miliona KM.

Jedno od počinjenih krivičnih djela jeste i pokušaj pljačke novca iz Poslovnice "Nove banke" u Istočnom Sarajevu, počinjen novembra 2005. godine. Zaštitari koji su prevozili oko 2,2 miliona KM, nakon što je na njih pucano, u razmjeni vatre ranili su pljačkaše, koji su potom pobjegli ka federalnom Sarajevu.

Optužene terete i za pljačku oko 670.000 KM iz "Pošte dva" u Sarajevu u junu 2009. godine, kada je u oružanoj pljački ukraden novac pošte, nakon čega su počinioci pobjegli kombijem, koji su nakon toga zapalili.

Ovom optužnicom rasvijetljeno je pet teških ubistava na području Istočnog Sarajeva, kao i više pljački i razbojništava koje su više godina bile nerazjašnjene, te je angažmanom Tužilaštva BiH ostvaren pomak u otkrivanju i procesuiranju počinilaca, ističe se u saopštenju.

Prilikom izvršenja pljački i pokušaja pljački, od čega su dvije izvršene na području Istočnog Sarajeva, a dvije na području Kantona Sarajevo, pripadnici ove zločinačke organizacije često su se koristili odjećom, opremom, maskama i vozilima sa oznakama policije koja asocira na policijske uniforme i opremu.

Optužene u ovom predmetu terete da su kao pripadnici organizovane kriminalne grupe, sa jasno podijeljenim zadacima i ulogama, počinili niz teških krivičnih djela, sa ciljem sticanja nezakonite imovinske koristi, kao i teška ubistva koja su izazvala teške posljedice za bezbjednost građana BiH.

Krivična djela koja je počinila ova organizirana kriminalna grupa izazvala su posljedice na područje cijele BiH i susjednih zemalja.

Veći broj optuženih su državljani BiH i Srbije, a jedan broj njih nalazi se na izdržavanju kazne u Srbiji.

U ovom predmetu ostvarena je izuzetno dobra saradnja sa tužilaštvima i sudovima u Srbiji, kao i pravosudnim i policijskim institucijama Srbije i rad na ovom predmetu predstavlja odličan primjer međudržavne saradnje u borbi protiv organizovanog kriminala.

U okviru predmeta kodnog naziva "Lutka" optuženi su Darko Elez, Bojan Cvijan, Benan Dorić, Davor Mandić, Branimir Minić, Vladimir Pandurević, Vaso LJubibratić, Muhamed Ramić, Sead Robović, Edin Ahmetspahić, Davor Elez, LJubiša Lalović, te Marko Krajišnik. 

Optuženi su i Slobodanka Tošić, Himzo Ćato, Dejan Vukosavljević, Nermin Tahirović, Elvira Kajević, Azim Kajević, Mehmed Kajević, Elvis Zlatić, Admir Ahmetspahić, Dragan Vujičić, Vladan Parađina, Dragan Jevtović, Benjamin Halilović, Milan Mitić, Dragan Obućina, Anes Kurbegović, Milosav Vesković, Slaviša Bobar i Mladen Mičić.

Trojica optuženih - Cvijan, Lalović i Vukosavljević u vrijeme izvršenja krivičnih djela bili su zaposleni u Agenciji za istrage i zaštitu BiH (SIPA), Graničnoj policiji BiH, odnosno MUP-a Kantona Sarajevo.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH sa obimnim dokaznim materijalom u 20 registratora, sa oko 500 dokaza u pisanom obliku, koji su prikupljeni tokom višegodišnje istrage u ovom predmetu.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE