• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mijenjaju naciju da bi postali instruktori

Elvedin Smajić iz Kiseljaka promijenio nacionalnost i izjasnio se kao Srbin, ne bi li postao instruktor za popis stanovništva

 Mijenjaju naciju da bi postali instruktori Izvor: MONDO

U Kiseljaku mijenjaju naciju da bi postali popisni instruktori, piše list "Pres Republika Srpska".

List navodi da je Elvedin Smajić iz Kiseljaka promijenio nacionalnost i izjasnio se kao Srbin, ne bi li postao instruktor za popis stanovništva, ali da je, ipak, odbijen.

Pres piše da pojedini mediji u Federaciji BiH tvrde da se širom ovog entiteta na konkursima za instruktore ili popisivače ljudi izjašnjavaju potpuno suprotno od onoga što realno jesu.

Tako su se u mnogim opštinama u kojima su bile velike migracije stanovništva pojavili problemi prilikom formiranja popisnih komisija i izbora popisivača.

Ključna nevolja ogleda se u tome što struktura instruktora ili popisivača treba da odražava strukturu stanovništva sa posljednjeg popisa iz 1991. godine, što je u brojnim opštinama neizvodljivo, jer je potpuno promijenjena etnička struktura stanovništva.

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Siniša Dodik kaže za "Pres Republika Srpska" da je teško spriječiti popisne zloupotrebe, te da je problem i u tome što veliki broj osoba koje su se prijavile za mjesta instruktora ili popisivača nisu ni bile rođene 1991. godine, kada je izvršen posljedni popis u BiH.

Potpredsjednik SDS-a iz Zvornika Kostadin Vasić kaže da nije iznenađen slučajem iz Kiseljaka, jer sličnih situacija ima i u njegovoj opštini,gdje se "Bošnjaci i Srbi izjašnjavaju kao Jugosloveni i tako ulaze među instruktore za popis ili popisivače iz reda ostalih".

Potpredsjednik PDP-a i šef Poslaničkog kluba ove stranke u Narodnoj skupštini Republike Srpske Zoran Đerić kaže da nema ništa protiv poteza Elvedina Smajića ako se kao Srbin izjašnjavao i prije 1974. godine. 

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE