• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Nije problem Kusta, već oružje iz Tešnja"

Zamjenik ministra odbrane BiH Mirko Okolić smatra da režiser Emir Kusturica nije problem, već je problem oružje pronađeno u Tešnju.

 "Nije problem Kusta, već oružje iz Tešnja" Izvor: MONDO

Okolić u intervjuu Srni ističe da je bilo mnogo razloga da se Predsjedništvo BiH odredi o upotrebi jedinice Oružanih snaga (OS) za pronalaženje i uništavanje naoružanja pronađenog u selu Kaloševići, kod Tešnja, umjesto da se kritikuje Kusturičin zahtjev za pozajmiljivanje materijalno-tehničkih sredstava za snimanje filma.

On naglašava da Ministarstvo odbrane nije imalo nikakve aktivnosti u vezi sa pronalaženjem i lociranjem velikih količina zakopanog naoružanja koje je početkom jula pronađeno u selu Kaloševići, nego su to radili Ministarstvo bezbjednosti, odnosno Agencija za istrage i zaštitu BiH (Sipa) i Tužilaštvo BiH.

"Na osnovu zahtjeva i molbe Sipe, Ministarstvo je pružilo asistenciju u smislu da se to locirano naoružanje iskopa na stručan i bezbjedan način", pojašnjava Okolić.

On precizira da je dio pronađenog naoružanja uništen na licu mjesta, jer nije mogao biti bezbjedno uklonjen, vjerovatno zbog lošeg, pogrešnog i neprikladnog uskladištenja, kao i njegove dotrajalosti.

Prema njegovim riječima, na osnovu zahtjeva Tužilaštva BiH i Sipe, preostali dio ilegalnog arsenala oružja naknadno je uništen na poligonu OS BiH.

"Odgovor na pitanje da li je to naoružanje trebalo da bude tako brzo uništeno - treba tražiti u Tužilaštvu BiH i Sipi, jer su oni rukovodili kompletnom akcijom" - navodi Okolić.

On smatra da oružje, možda, i nije trebalo ishitreno uništavati, jer je to možda dokazni materijal, ali ne želi da ulazi u ingerencije Sipe ni Tužilaštva BiH.

Okolić napominje da pronađeno naoružanje nije vlasništvo Ministarstva odbrane BiH i da ono s tim nema ništa, tim prije jer je utvrđeno da proizvođač nije čak ni sa prostora bivše Jugoslavije, već je riječ o oružju uvezenom u BiH tokom posljednjeg rata.

Okolić je naveo da jedino Tužilaštvo BiH i Sipa imaju ingerencije da ispitaju, istraže i utvrde sve okolnosti u vezi sa ovim ilegalnim naoružanjem, za koje napominje da je moglo da bude zluopotrijebljeno za izvršenje nekih krivičnih djela - poput ratnih zločina, šverca oružjem i slično.

On nije želio da komentariše spekulacije medija, prema kojima je ova izuzetno velika količna ručnih bacača i eksploziva - uključujući i 500 pušaka "argentinki" i 50 heklera, 38.000 metaka kalibra 7,62 mm i 90 granata za RPG - pripadala policijskoj jedinici nad kojom je tokom rata komandu imao aktuelni poslanik SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Šemsudin Mehmedović.

"Smatram da je član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović potpuno u pravu kada insistira da se ovaj slučaj ispita do detalja", zaključio je Okolić.

Kada je u pitanju slučaj oko filma "Na mliječnom putu", on podsjeća da je do sada bila praksa da se u takvim slučejevima ne traži saglasnost Predsjedništva BiH, jer nije riječ o upotrebi ili razmještaju jedinice Oružanih snaga BiH.

"Odluka Ministartva za davanje pozajmice naših resursa za potrebe snimanja Kusturičinog filma još uvijek je na snazi i, ako je Predsjedništvo BiH ne promijeni, a do sada nemamo nikavu reakciju, ona će biti i provedena u skladu sa zahtjevom, krajem seprembra i početkom oktobra", potvrdio je zamjenik ministra odbrane BiH.

Okolić ističe da je o svim detaljima Predsjedništvo BiH adekvatno obaviješteno i naglasio da je Ministarstvo odbrane spremno da provede svaku odluku tog organa, donesenu u skladu sa zakonom.

On smatra da je ovo pitanje podrške civilnom sektoru, konkretno realizaciji kulturno-umjetničkog projekta, dobilo previše negativnih reagovanja u javnosti u BiH, tim prije jer su i Ministarstvo i OS BiH i ranije to činili.

Okolić navodi da ni jedan film sa istorijskom ili ratnom tematikom ne može biti snimljen bez autentične opreme, sredstava, pa tako i naoružanja.

"Jedino Ministartvo odbrane i OS BiH raspolažu tom tehnikom - i ne bi bilo nimalo lako uvesti ta sredstva iz neke druge zemlje. Jasno je da bi uskraćivanjem podrške za snimanje filma `Na mliječnom putu`, kompletan projekat mogao da bude doveden u pitanje`", zaključio je Okolić.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE