• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svaki treći građanin BiH živi u dijaspori

Svaki treći građanin BiH živi u dijaspori, a najveći broj njih je proteklih godina migrirao u Njemačku, Austriju i skandinavske zemlje.

 Svaki treći građanin BiH živi u dijaspori Izvor: MONDO

Ovo je pokazalo istraživanje Svjetskog saveza dijaspore BiH.

Procjene pokazuju da širom svijeta živi oko 1,3 miliona građana BiH dok prema podacima drugih institucija taj broj je 1,5 do dva miliona. Naša zemlja trenutno ima oko četiri miliona stanovnika, što znači da svaki treći njen pripadnik živi u dijaspori, pišu banjalučke Nezavisne novine.

Većinu bosanskohercegovačke dijaspore čine osobe koje su izbjegle ili protjerane iz svojih domova tokom rata od 1992. do 1995.

Kako pišu Nezavisne novine, BiH građana najviše ima u Evropi, tačnije u Njemačkoj, Austriji i skandinavskim zemljama, ali i u SAD i Australiji.

Pored iseljavanja stanovništva koje je prouzrokovao rat i teška ekonomska situacija, iz omladinskih organizacija upozoravaju da i mladi ljudi, nezadovoljni stanjem u zemlji, masovno odlaze tražeći bolji život u drugim zemljama.

Iz Instituta za razvoj mladih "Kult" iz Sarajeva navode podatak da je od 1995. godine do sada BiH napustilo više od 150.000 mladih.

"I danas bi više od 60 odsto mladih isto učinilo kada bi im se pružila prilika", ističu u ovoj organizaciji.

Demograf Stevo Pašalić kaže, međutim, da je tačno da je tokom rata BiH napustilo oko milion stanovnika, ali se kasnije polovina vratila.

"Sada su migracije dosta manje, ne zbog toga što građani ne žele da napuste BiH, nego zbog toga što nemaju gde da odu, jer je sve manji broj zemalja koje primaju migrante", istakao je Pašalić.

Mirhunesa Zukić, predsednica Unije za održivi povratak i integracije BiH, kazala je da, iako veliki broj građana odlazi iz BiH, postoji značajan broj stanovnika koji žele da se vrate i koji su predali zahtjev domaćim institucijama za povratak.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE