• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SDS priprema svečani doček Momčila Krajišnika

Momčilo Krajišnik se 30. avgusta vraća se na Pale, gdje mu živi porodica, a paljanski ogranak SDS-a odlučio da organizuje svečani doček.

 SDS priprema svečani doček Momčila Krajišnika Izvor: MONDO

Kako izvještava dopisnik agencije Anadolija, Krajišnik se na slobodu vraća uz svečani doček koji organizuje Opštinski odbor Srpske demokratske stranke (SDS) Pale, a u skladu s odlukom najvišeg rukovodstva te stranke. Doček će biti organizovan 30. augusta u 17 sati na Promenadi na Palama.

Pale su već izlijepljene bilbordima kojima se građani pozivaju da dočekaju Krajišnika, uz poruku: ''Dobrodošao''. Inače, Krajišnik bi, kako je navedeno i u odluci o njegovom puštanju na slobodu, trebao ubuduće da radi na benzinskoj pumpi čiji su vlasnici njegova djeca.

Prema riječima načelnika Pala Miodraga Kovačevića na dočeku će Krajišnika prvi pozdraviti predsjednik SDS-a Mladen Bosić, a očekuje se dolazak i velikog broja građana iz Hercegovine, koji Krajišnika, kazao je ratni načelnik Trebinja Božidar Vučućević, smatraju "velikim sinom srpskog naroda".

Porodica Krajišnika potvrdila je da je Vlada RS ponudila svoj avion kojim bi Krajišnik iz Londona doputovao u BiH, ali je „zbog tehničkih problema odlučeno da on doputuje redovnim letom“.

Za transport od Beograda do Pala, Vlada RS ustupiće svoj službeni helikopter.

Predsjednik Saveza logoraša BiH Jasmin Mešković je upozorio da ovakvim postupcima SDS-a i vlasti RS odaslana loša poruka generacijama stasalim nakon rata.



Srđan Dizdarević, predsjednik Helsinškog komiteta BiH komentarišući pripremu dočeka Krajišnika smatra da je velika greška što BiH nije nakon rata prošla kroz proces denacifikacije, kako je to rađeno u postnacističkoj Njemačkoj.

"Zapravo cijeli je region trebalo denacifikovati", naglasio je Dizdarević. Dodao je da za to odgovornost snosi i međunarodna zajednica, koja je i u miru, dozvolila da se ratni akteri kandiduju na prvim izborima.

Psiholog Srđan Puhalo iz Banjaluke kazao je da doček koji se priprema Krajišniku „samo potvrđuje da suđenja za ratne zločine i presude Haškog tribunala imaju vrlo mali ili nikakav uticaj na javnost u RS“.

"Ovdje se godinama stvara klima da se Haški sud posmatra kao politički i nepravedan, jer se, kao, sudi samo Srbima, pa se i presude doživljavaju kao nelegitimne. I političke i intelektualne elite presude Tribunala ignorišu, što u konačnici dovodi do jedne šizofrene situacije da se čovjek koji je osuđen za ratne zločine doživljava kao heroj", izjavio je za agenciju Anadolija Puhalo.

Iz tih razloga, dodaje Puhalo, „sada se Krajišnik, kao i oni prije njega, u RS-u doživljavaju kao žrtve, a ne zločinci“.

Ono što je opasno, zaključio je Puhalo, „jeste postojanje kontinuiteta politike i vlasti u RS u odnosu na Haški tribunal i presude koje je izrekao“.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE