• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Elez ne može biti izručen BiH

Darko Elez, koji je u zatvoru u Sremskoj Mitrovici, ne može biti izručen BiH, jer ima državljanstvo Srbije, potvrđeno je u Ministarstvu pravde BiH.

 Elez ne može biti izručen BiH Izvor: MONDO

"Ministarstvo pravde BiH još je od Elezovog hapšenja službeno obaviješteno da on ima i državljanstvo BiH i državljanstvo Srbije, te nije bilo osnove da se zatraži ekstradicija", rekla je Srni portparol ovog ministarstva Marina Bakić.

Ona je navela da je Elez ranije zatražio da se izvrši prenos kazne tako što bi kaznu izrečenu u Srbiji izdržavao u BiH i istovremeno bio dostupan nadležnim organima BiH za vođenje drugih postupaka.

"Ministarstvo pravde BiH do sada nije dobilo odgovor nadležnih pravosudnih organa Srbije na zahtjev za transfer, ali u svakom slučaju konačnu riječ daje ministar pravde Srbije", istakla je Bakićeva.

Ona je navela da nije poznato da li će Elez ostati pri ovom zahtjevu za transfer nakon što je danas Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv 32 osobe u predmetu "Lutka", među kojima je i Elez.

Optužnica se odnosi na jednu od najvećih organizovanih kriminalnih grupa u postdejtonskoj BiH, a njome je rasvijetljeno više do sada nerazjašnjenih teških ubistava na području Istočnog Sarajeva, te oružanih pljački banaka i transporta novca na području Istočnog Sarajeva i Kantona Sarajevo u iznosu od oko 10 miliona KM.

Darko Elez iz Istočnog Sarajeva tražio je u martu da ostatak kazne izdržava u BiH.

Vrhovni sud u Beogradu ranije je donio odluku da odbije zahtjev da Elez bude izručen BiH.

Elez, koji se nalazi u zatvoru u Sremskoj Mitrovici, jedan je od glavnih osumnjičenih u predmetu "Lutka", a u Srbiji služi devetogodišnju zatvorsku kaznu, jer je bio organizator kriminalne grupe koja je 2009. godine na teritoriji Srbije i BiH trgovala drogom.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE