• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otrovna šminka na tržištu BiH?

Inspektori u BiH narednih dana kontrolisaće da li se na tržištu nalazi odstranjivač šminke za oči za koji je utvrđeno da sadrži smtronosnu bakteriju.

 Otrovna šminka na tržištu BiH? Izvor: MONDO

"Cosnova Gmbh", proizvođač šminke Essence, čije je sjedište u Njemačkoj, obavijestila je javnost da se povlači iz prodaje bezuljni odstranjivač šminke jer je mikrobiološka analiza pokazala da se u proizvodu nalazi bakterija Burkholderia cepacia, koja u slučaju konzumacije uzorkuje infekciju pa čak i smrt, posebno kod osoba slabijeg imuniteta.

Iz Agencije za nadzor nad tržištem BiH kažu da će sporna biti povučena iz prodaje ukoliko bude prisutna u BiH, pišu "Nezavisne novine".

"Mi službeno nismo dobili nikakvu informaciju da se ovaj preparat, za koji je utvrđeno da je mikrobiološki neispravan, nalazi na našem tržištu. Obično je praksa bila da se u takvim slučajevima odmah obavijeste zemlje u kojima se prodaju ti proizvodi i mi odmah znamo o čemu se radi", kazala je Lenka Kozić, direktor Agencije za nadzor nad tržištem BiH, koja je nadležna za ovakve slučajeve.

Potrošači mogu utvrditi da li se u proizvodu koji imaju u kući nalazi ova bakterija tako što će golim okom utvrditi da li je tekućina mutna ili bistra. Ukoliko postoji zamućenost, znači da se vjerovatno u preparatu nalazi opasna bakterija.

Oznaka artikla na koji se odnosi povlačenje je 22299, serija proizvoda je DE.AB.17, a EAN kod: 4250035222991.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE