• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uhapšen Sarić zbog zločina u Srebrenici

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH, po nalogu Tužilaštva BiH, uhapsili su u Bijeljini Gorana Sarića zvanog Sara (49).

 Uhapšen Sarić zbog zločina u Srebrenici Izvor: MONDO

Njega optužnica tereti da je počinio ratni zločin na području Srebrenice u julu 1995. godine.

Sarić se tereti da je u svojstvu komandanta brigade Specijalne brigade policije (SBP) pri MUP-u Republike Srpske, kako se navodi, svjesno pomagao u počinjenju zločina u Srebrenici.

Optužnica tereti Sarića da je komandovao policijskim snagama na području Srebrenice i okoline u julu 1995. godine, koje su učestvovale u pretresima i prislinom premještanju bošnjačkog stanovništva prema Potočarima, razoružavanju i zauzimanju položaja pripadnika UN.

On je, prema navodima optužnice, komandovao policijskim snagama koje su učestvovale u prisilnom premještanju stanovništva, žena, djece i staraca i odvajanju muškaraca i dječaka koji su kasnije pogubljeni.

Tužilaštvo je uz optužnicu predložilo saslušanje oko 50 svjedoka optužbe, te priložilo više stotina dokaznih materijala. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Goran Sarić je juče osuđen na 14 godina zatvora za zločine počinjene u Sarajevu.

PDP: DEMONSTRACIJA SILE I PSIHIČKOG PRITISKA

Partija demokratskog progresa (PDP) smatra da pravosudne institucije nepotrebno maltretiraju generala Gorana Sarića, hapšenjem samo dan nakon što mu je u Sudu BiH izrečena presuda u drugom slučaju uz mogućnost da ostane na slobodi do drugostepene odluke.

"Očigledno je da je general Sarić žrtva stalnih sukoba i prepucavanja između pravosudnih institucija BiH i Republike Srpske, te da je bila namjera da se na njegovom slučaju Republici Srpskoj 'pokažu mišići", smatra PDP.

U saopštenju iz ove partije ističu da, iako je general Sarić mogao biti zadržan juče, tokom boravka u Sudu BiH, gdje je prisustvovao izricanju presude po drugom slučaju, Tužilaštvo BiH je donijelo odluku da njegovo hapšenje izvede sutradan, što je čist primjer nepotrebnog psihičkog pritiska i demonstracija sile.

Navodeći da svi zločini počinjeni u BiH treba da budu rasvijetljeni i da svako ko je kriv odgovara, PDP ocjenjuje da Sud i Tužilaštvo BiH svojim selektivnim piristupom ne pomažu da se do toga dođe na brz i efikasan način.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE