• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bojkot nastave u Konjević polju i Dubravama

Bošnjačka djeca jutros nisu krenula na nastavu u osnovnoj školi u Konjević Polju i Dubravama.

 Bojkot nastave u Konjević polju i Dubravama Izvor: MONDO

Jedan broj roditelja doveo je danas djecu u područnu osnovnu školu u Konjević Polju, koja radi u sastavu Osnovne škole "Petar Kočić" iz Kravice, ali nastava nije počela. Većina roditelja bošnjačke djece iz Konjević Polja poručili su da će nastaviti bojkot nastave, zahtijevajući uvođenje nacionalne grupe predmeta i zapošljavanje nastavnika Bošnjaka, dok u školskoj upravi tvrde da su njihovi zahtjevi neosnovani.

Bošnjaci traže da u školskom odboru bude više Bošnjaka, uvođenje nacionalne grupe predmeta i zapošljavanje Bošnjaka koji će predavati bosanski jezik, geografiju, vjeronauku, prirodu i društvo.

Zahtjev je i da se objekat škole "učini prihvatljivim" za održavanje nastave.

Direktor škole "Petar Kočić" Savo Milošević ocijenio je da su zahtjevi roditelja neosnovani i pozvao ih "da otvore đačke torbe" i uvjere se da se u toj školi radi po planu i programu Tuzlanskog kantona.

"Ova škola je među prvima u Republici Srpskoj uvela nacionalnu grupu predmeta. Jedan broj roditelja pokušava da ispolitizuje probleme vezane za vodu, koju ćemo kupovati za potrebe učenika, dok ne dobijemo rezultate o njenoj ispravnosti", rekao je Milošević.

On je odbacio zahtjeve koji se odnose na školski odbor i nastavni kadar, tvrdeći da je u nastavnom procesu angažovano pet, a ne jedan Bošnjak, kako tvrde Bošnjaci koji organizuju bojkot nastave.

Milošević ističe da zbog zahtjeva pojedinih roditelja škola neće otpuštati postojeći stručni kadar.

Nastavnik geografije Goran Đurić potvrdio je novinarima da on radi po programu Tuzlanskog kantona i istakao da nikad nije bilo problema sa učenicima.

"Ranije smo sproveli anketu i roditelji su se izjasnili da su zadovoljni načinom našeg rada, kada je riječ o grupi nacionalnih predmeta", rekao je Đurić.

Međutim, nakon sastanka sa Miloševićem član Savjeta roditelja učenika Vehid Delić rekao je da neće slati djecu u školu sve dok ne budu ispunjeni svi njihovi zahjevi.

Mevlida Osmanović tražila je od uprave škole da se što prije stvore uslovi za nastavu, odnosno da je za njenih dvoje djece "omogući da prate nastavu".

Voda za piće za učenike ove škole se kupuje, jer je već godinama neisipravna, tako da nema nikakve prijetnje po zdravlje učenika.

U ostalim bratunačkim školama nastava je danas počela redovno s tim da je smanjen broj učenika u odnosu na prethodne godine.

Na preporuku Savjeta mjesne zajedice Dubrave djeca bošnjačke nacionalnosti bojkotovala su danas nastavu i u Osnovnoj školi "Sveti Sava"“ u Dubravama, u opštini Gradiška. 

Bojkot je uslijedio zbog toga što je školski odbor kršio status ljudskih prava Bošnjaka - navodi se u saopštenju Savjeta mjesne zajednice. 

Bošnjaci u Dubravama smatraju da školski odbor nije formiran u skladu sa nacionalnom strukturom u ovom mjestu, a zatražena je i promjena naziva škole, te hitno poboljšanje uslova za boravak djece i rad nastavnog osoblja u školi. 

U lokalnoj vlasti smatraju da je zahtjev Bošnjaka opravdan, te da postoji dobra volja za kompromis. 

Načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti u opštini Gradiška Dane Malešević smatra da nije korektno da škola nosi naziv najvećeg srpskog prosvjetitelja, tamo gdje to mještani ne prihvataju. 

"Sve političke partije u Gradišci usaglasile su stav da treba iznaći neko neutralno ime za školu u Dubravama, a ime Sveto Save može ponijeti neka druga škola. Vjerujemo da će se naći rješenje i da će školski odbor uvažiti inicijativu mještana bošnjačke nacionalnosti", rekao je Malešević. 

U centralnoj školi u Dubravama nastavu pohađa 60 odsto učenika bošnjačke, a 40 odsto srpske i romske nacionalnosti. 

Lokalna vlast zatražila je od školskog odbora da zatraži od Ministarstva prosvjete u kulture Republike Srpske pokretanje procedure vezano za naziv imena ove škole. Očekuje se da će nastava u ovoj školi sutra početi punim kapacitetom, te da će se paralelno raditi na hitnom rješavanju bošnjačkih zahtjeva. 

U preostalih šest osnovnih i tri srednje škole u Gradišci nastava je jutros počela na vrijeme i bez problema.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE