• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Neće biti suspenzije bezviznog režima"

BiH ne treba da strahuje da će joj biti suspendovan bezvizni režim, jer ispunjava sve svoje obaveze u vezi s tim.

 "Neće biti suspenzije bezviznog režima" Izvor: MONDO

To je izjavio Srni šef Monitoring tima za praćenje primjene bezviznog režima Bakir Dautbašić.

Napomenuvši da se unazad dvije godine govori o mogućnosti da Evropski parlament glasa o uvođenju ubrzanog mehanizma suspenzije bezviznog režima, Dautbašić je naglasio da je za BiH ubjedljivo najvažnija stvar da ispunjava svoje obaveze što ona i čini.

On je podsjetio da je BiH u okviru svojih obaveza zatvorila neautorizovane prelaze i da je u julu počela razmjena policijske baze podataka.

"Mi možemo mirno posmatrati razvoj događaja po tom pitanju", rekao je Dautbašić, komentarišući pisanje "Nezavisnih novina" da će Evropski parlament na sjednici 11. septembra izglasati odluku o uvođenju ubrzanog mehanizma suspenzije bezviznog režima.

Glavni razlog za donošenje odluke o mogućnosti vraćanja viza su lažni azilanti sa zapadnog Balkana, odnosno iz Srbije, Makedonije, Albanije, BiH i Crne Gore, koji su nakon ukidanja viza podnosili zahtjeve za azil u zemljama članicama EU, iako su znali da nemaju nikakve šanse za dobijanje azila.

Iako BiH na tom planu stoji bolje od drugih zemalja zapadnog Balkana, Dautbašić je upozorio da problem lažnih azilanata može da eskalira u nekoliko dana.

"U avgustu smo imali neuralgičnu situaciju sa jednim brojem lažih azilanata koji su planirali ići za Francusku, ali smo pravovremenom akcijom uspjeli da to spriječimo, odnosno da ih uvjerimo da bi to bila najobičnija avantura", naglasio je Dautbašić.

Prema njegovim riječima, objašnjeno im je da nema potrebe da pokušavaju da dobiju laži azil, jer će odmah biti vraćeni pošto je BiH bezbjedna zemlja i njeni građani ne mogu dobiti azil ni u jednoj evropskoj zemlji.

Dautbašić je precizirao da se ponovo radi o građanima iz opština Sapna, Kalesija, Teočak i Zvornik. 

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE