• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mladi talenti najbolji promoteri Srpske

Stipendisti iz RS koji ostanu na prestižnim univerzitetima širom svijeta postaju naši ambasadori znanja, izjavio ministar nauke Srpske Jasmin Komić

 Mladi talenti najbolji promoteri Srpske Izvor: MONDO

Predsjednik Vlade RS Željka Cvijanović izjavila je da su se već isplatila sredstva izdvojena za stipendiranje najboljih studenata kroz Fond "Dr Milan Jelić", jer su ti mladi ljudi samo u ovoj godini objavili više od 150 naučnih radova širom svijeta.

Nakon otvaranja Foruma stipendista za 2013. godinu, Cvijanovićeva je rekla da je Vlada Srpske preko jednog izuzetnog projekta uspjela da doprinese uspjesima najboljih među najboljim studentima, koji znaju šta su njihovi ciljevi, kako se do njih dolazi i kako treba da traju nakon svega onoga što će postići u životu.

"Zadovoljstvo je što mi kao institucija možemo biti njima na usluzi. Voljela bih da je podrška obrazovanju mnogo veća, jer njihova djela već sada govore da oni zaista zaslužuju tu podršku", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

Ministar nauke i tehnologije Srpske Jasmin Komić podsjetio je da je u prethodnih šest godina stipendirano 1.300 studenata, za što je izdvojeno oko 6,5 miliona KM.

"Ulaganje u znanje je ulaganje u budućnost. Ovi naši posebno nadareni studenti koje stipendiramo znaju šta od njih očekujemo, jer su oni naša budućnost", naglasio je Komić.

On je dodao da studenti koji studiraju u inostranstvu dobijaju 800 KM mjesečno tokom devet mjeseci i oni imaju obavezu da se vrate u Srpsku ukoliko im se ovdje obezbijedi posao.

"Najviše naših stipendista se vraća u Republiku Srpsku. Oni koji ostanu na prestižnim univerzitetima i institutima širom svijeta postaju naši ambasadori znanja, jer promovišu svoju zemlju na najbolji mogući način", naglasio je Komić.

Među stipendistima Fonda "Dr Milan Jelić" je Dragana Nikolić iz Bijeljine, koja je završila osnovne stdije na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu i studiranje nastavlja na prestižnom univerzitetu u Kembridžu, usavršavajući međunarodno javno pravo.

Nedavno je učestvovala u međunarodnom takmičenju u arbitraži i međunarodnoj prodaji robe, gdje je u konkurenciji od preko 190 fakulteta iz cijelog svijeta, uključujući Harvard, Oksford, Berkli i druge, Pravni fakultet u Beogadu osvojio prvu nagradu za najbolju tužbu.

"Studirala sam u inostranstvu, pa je ova stipendija za mene od neprocjenjivog značaja. Zahvaljujući njoj mogla sam da se fokusiram na studije. Ovo je jedna od najboljih stipendija u regionu", naglasila je Nikolićeva.

Želja joj je da se nakon usavršavanja vrati u Republiku Srpsku, gdje bi se bavila naučno-istraživačkim radom.

"Mogućnost studiranja na univerzitetu u Kembridžu je za mene i velika nagrada i velika odgovornost, jer ću biti jedan od rijetkih studenata sa ovih prostora i imaću čast i obavezu da naš narod i našu zelju predstvaim u najboljem mogućem svjetlu", dodala je Nikolićeva.

Na stipendiju Fonda je tokom četiri godine mogao da računa i Dejan Janković, master muzički umjetnik pijanista, koji je završio Fakultet muzičke umjetnosti u Beogradu, a osnovne studije na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, sa prosjekom ocjena 10.

Ovogodišnji je dobitnik nagrade Grada Banjaluka za izuzetna ostvarenja u oblasti kulture i umjetnosti.

"Sada sam zaposlen kao profesor klavira u Muzičkoj školi 'Vlado Milošević' u Banjaluci. Podrška Fonda svim studentima znači mnogo, ne samo kroz stipendije, nego i kroz jednokratne finansijske pomoći ekstremno talentovanim osobama", poručio je Janković.

Prije početka Foruma stipendista, najbolje studente primila je premijer Srpske Željka Cvijanović. 

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE