• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poziv građanima FBiH da ne idu u rat

Potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo predložio je donošenje rezolucije kojom bi se građani pozivali da ne učestvuju u ratovima na prostoru drugih država.

 Poziv građanima FBiH da ne idu u rat Izvor: MONDO

Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo uputio je Predstavničkom domu federalnog Parlamenta inicijativu za donošenje rezolucije kojom se građani pozivaju da ne učestvuju u vojnim jedinicima na prostoru drugih država, te u ratovima u kojima se krše međunarodni ugovori, sporazumi i garancije.

Prema ovoj rezoluciji, građani se pozivaju da ne učestvuju u nekom zajedničkom planu ili zavjeri na izvršenju zločina ili teškog kršenja međunarodnog humanitarnog prava na teritoriji druge države.

U rezoluciji, koja treba da bude izglasana u Parlamentu FBiH, istaknuto je da postojeći zakoni u BiH, posebno Krivični zakon BiH, propisuju primjenu Krivičnog zakona za djela koja se odnose na kršenje međunarodnog prava i počinjenje ratnih zločina i van teritorije BiH, saopšteno je iz kabineta potpredsjednika FBiH Mirsada Kebe.

Naglašavamo da su vlasti BiH dužne da kazne one koji u skladu sa članom 12 (stav) 1c Krivičnog zakona BiH počine ovo krivično djelo i van BiH i osobe koje organizuju grupe ljudi i podstiču ih na činjenje ovih zločina - navodi se u prijedlogu rezolucije.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE