• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bošnjački đaci došli na nastavu

Učenici bošnjačke nacionalnosti danas su pohađali nastavu u školama u Dubravama i Konjević Polju

 Bošnjački đaci došli na nastavu Izvor: MONDO

Učenici bošnjačke nacionalnosti danas su došli na nastavu u Osnovnoj školi "Sveti Sava" u Dubravama kod Gradiške.

Prvi dan u školi juče su bojkotovali, jer su prošlog mjeseca mještani Dubrave tražili da se promijeni naziv škole i uvede nacionalna grupa predmeta.

Direktor škole Murisa Švraka rekla je da je delegacija mjesne zajednice Dubrave razgovarala juče sa načelnikom opštine Zoranom Latinovićem i načelnikom Odjeljenja za društvene djelatnosti Danom Maleševićem i da je kompromis na vidiku.

"Dobila sam informaciju da je dogovoreno da se u narednih mjesec dana rekonstruiše školski odbor da bi se inicijativa Savjeta Mjesne zajednice Dubrave o promjeni naziva škole konačno sprovela u djelo", navela Švraka.

Aktuelni školski odbor, koji je formiran u drugoj polovini avgusta, nije prihvatio inicijativu poteklu iz mjesne Zajednice Dubrave da se promijeni naziv škole i da se u nastavu uvede bošnjačka grupa predmeta.

Lokalna vlast smatra da je inicijativa mještana Dubrava opravdana i demokratska i da je treba ispoštovati.

U centralnoj školi u Dubravama nastavu pohađa 60 odsto učenika bošnjačke i 40 odsto srpske i romske nacionalnosti.

Nakon jučerašnjeg bojkota nastave u školi u Konjević Polju kod Bratunca, danas je nastavu počelo pohađati 12 učenika bošnjačke nacionalnosti.

Savo Milošević, direktor Osnovne škole "Petar Kočić" iz Kravice, u čijem je sastavu i škola u Konjević Polju,  ocijenio je da su neopravdani zahtjevi roditelja bošnjačke djece, zbog kojih bojkotuju slanje djece u školu.

Podsjetivši da roditelji bošnjačke djece traže učenje nacionalne grupe predmeta po programu Tuzlanskog kantona, što se u ovoj školi primjenjuje već devet godina, Milošević je naglasio da je ovo jedna od prvih škola u Republici Srpskoj koja je uvela taj nastavni program, primijenivši zakonske odredbe.

"Zbog uvedenog učenja nacionalne grupe predmeta po programu Tuzlanskog kantona u ovoj školi nastavu su počela da pohađaju i bošnjačka djeca iz više sela u zvorničkoj, milićkoj i vlaseničkoj opštini, kao i bratunačke mjesne zajednice Glogova iako su im bliže škole u Drinjači, Milićima, Kravici i Bratuncu", naglasio je Milošević.

On je naveo da je od 137 učenika ove škole u prošloj školskoj godini nastavu pohađalo njih 43 iz drugih opština i približan broj sa šireg područja Glogove, koja je duplo bliža Kravici i Bratuncu nego Konjević Polju.

Milošević je naglasio da je za sve te učenike organizovan prevoz, što su dodatni i neopravdani troškovi za Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i opštine.

On je dodao da je škola u Konjević Polju materijalno obezbijeđena i kadrovski osposobljena za kvalitetno izvođenje nastave, te ispunjava sve zakonski propisane uslove.

"Stoga neću podleći pritisku da otpuštam nastavnike srpske nacionalnosti koji godinama rade u ovoj školi da bih primio Bošnjake i udovoljio nečijim zahtjevima, jer se ni do sada na konkurse za rad u školi u Konjević Polju nisu prijavljivali bošnjački kadrovi", istakao je Milošević.

On je naveo da je škola otvorena za sve đake koji su u njoj započeli školovanje, kao i za one koji tek treba da krenu u prvi razred.

"Roditelji koji drugačije misle i ne žele da im djeca pohađaju nastavu u ovoj školi mogu upisivati svoju djecu gdje žele. Mi im nećemo smetati da to učine", poručio je Milošević.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE