• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vještak: 28. Divizija bila vojna meta

Vojni analitičar Ričard Batler izjavio na suđenju Ratku Mladiću da je 28. Divizija tzv. Armije BiH, koja je palila srpska sela, bila vojna meta za VRS

 Vještak: 28. Divizija bila vojna meta Izvor: MONDO

U Haškom tribunalu danas je započelo saslušanje Batlera koji se od aprila 1997. do novembra 2003. bavio analizom vojnih, policijskih i drugih dokumenata u vezi sa zločinima u Srebrenici u julu 1995. godine.

Batler, koji trenutno obavlja dužnost oficira Službe za nacionalnu bezbjednost SAD, ocijenio je da je 28. Divizija takozvane Armije BiH napadala "kako bi vezivala srpske snage da ne idu na sarajevski front".

Prema Batlerovom nalazu, cilj srpskog rukovodstva bio je da muslimansko stanovništvo napusti područje istočne Bosne i da je cilj operacija definisan Direktivom četiri iz novembra 1992, u kojoj se navodi da neprijatelja treba "prisiliti da sa muslimanskim stanovništvom napusti područje Birča, Žepe i Goražda".

Batler je rekao da Mladićeva Direktiva 7.1 ne dopunjuje niti poništava Direktivu sedam nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića i da među ta dva dokumenta nema razlike. Karadžićeva direktiva izdata je 8. marta 1995. i u njoj se nalaže stvaranje "nepodnošljivih uslova" u Srebrenici, dok u Direktivi 7.1 iz 31. marta iste godine nema te rečenice.

Batler navodi da Mladićeva direktiva u stvari samo daje tehnička objašnjenja za iste ciljeve i da to potvrđuje naredba za operaciju "Krivaja 95", u kojoj se tadašnji komandant Drinskog korpusa Milenko Živanović poziva na oba dokumenta.

On je rekao da je Vlada Srpske omogućila njegovom timu pristup većem broju oficira i vojnika i da su oni u najvećoj mjeri potvrdili da su pravila i propisi bivše JNA bili na snazi u Vojsci Republike Srpske i da su se oni primjenjivali u julu 1995.

Svjedok je potvrdio da informacije dobijene od takozvane Armije BiH "nisu uzimane zdravo za gotovo", već da je uvijek provjeravana njihova autentičnost, dodajući da nije naišao na slučaj da je bilo "falsifikovanja", odnosno da su obavještajci "zapisali nešto što nisu čuli".

Iskaz Batlera biće sutra nastavljen.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE