• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Blokiran račun ima 38.500 firmi

Barem jedan blokiran račun u BiH trenutno ima 38.500 firmi, dok ukupan broj blokiranih bankarskih računa poslovnih subjekata iznosi 62.744.

 Blokiran račun ima 38.500 firmi Izvor: MONDO

Iz izvještaja Centralne banke BiH vidljivo je da se trend povećanja broja blokiranih firmi i dalje nastavlja, o čemu govori i podatak da je za manje od godinu, koliko se ovaj spisak objavljuje, broj firmi u blokadi povećan za skoro 3.000, dok je ukupan broj blokiranih računa povećan za više od 4.000.

Na spisku preduzeća kojima su blokirani računi nalaze se samostalne trgovinske i zanatske radnje, udruženja, sportski klubovi, stomatološke ordinacije, frizerski saloni, apoteke, autoprevoznici i taksisti, ali i srednja i velika preduzeća, kao i opštine.

Ekonomski analitičari ocjenjuju da stalni rast broja blokiranih računa firmi ukazuje na veliku nelikvidnost sa kojom se privrednici već duže vrijeme suočavaju.

Član Udruženja ekonomista RS "SWOT" Miloš Todorović kaže da se stanje u privredi pogoršava, a da je dokaz za to i broj blokiranih računa koji se konstantno povećava.

"Broj blokiranih računa se povećava već nekoliko godina. Glavni razlog za to je nelikvidnost privrede. Ne može se reći da preduzeća ne ostvaruju neki profit nego, jednostavno, ne mogu da naplate potraživanja, što dovodi do toga da ne mogu da plate ni poreske obaveze, a to na kraju dovodi do blokade firmi", naglasio je Todorović, piše Glas Srpske.

On je istakao da bi vlast u BiH, ukoliko bi htjela da riješi problem nelikvidnosti, trebalo da preduzme neke oštre mjere u vezi sa naplatom potraživanja.

"Jedan od načina je da budu uvedeni zakonski rokovi plaćanja, kako se to radi u zemljama u okruženju. Ako nastavimo ovako, broj blokiranih računa će se svake godine povećavati, što znači da će propadati sve više preduzeća", naglasio je Todorović.

Privrednici ističu da je opterećenost u BiH najveća u regionu, što se loše odražava na ukupan poslovni ambijent i poslovanje preduzeća.

Blokirani

Na spisku Centralne banke među blokiranim firmama su zemljoradnička zadruga "Sitneši" Srbac, "Motokomerc" Banjaluka, "Neimarstvo" Trebinje, Planinsko dobro Gacko, "Vodovod" Ljubinje, "Cvjećar" Banjaluka, "SG inženjering" Banjaluka i mnogi drugi.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE