• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

File: BiH ne ispunjavaju minimum uslova

Evropski put BiH blokiran je zbog nemogućnosti političara da ispune minimum dogovorenih uslova, izjavio je komesar za proširenje EU Štefan File.

 File: BiH ne ispunjavaju minimum uslova Izvor: MONDO

On je naglasio da su vlasti Srbije napravile svoj izbor, te da se sada čeka na tako jasan izbor lidera u BiH.

"Evropska komisija još je u potpunosti posvećena pomoći BiH na njenom putu u EU, ali BiH mora ispuniti svoje obaveze. Želimo da vidimo BiH kao uspješnu zemlju, ali politički lideri treba da pokažu političku opredijeljenost za pronalaženje rješenja", rekao je File "Glasu Srpske".

Prema njegovim riječima, napredak koji je BiH učinila u posljednjih godinu dana na putu u EU nije na nivou očekivanja EU, niti na nivou očekivanja građana i BiH na tom polju zaostaje za zemljama regiona.

File je naveo da je potrebna politička volja da bi se prevazišle i najdublje podjele, kao što su to u posljednjih nekoliko mjeseci pokazali Beograd i Priština, "što je dobar primjer za BiH". "Drugi primjer je Hrvatska", rekao je File.

On je dodao da je potpuna implementacija odluke "Sejdić-Finci" ključni element da bi EU razmotrila kredibilnu aplikaciju BiH za članstvo.

"Ne smatram da je ovo samo pitanje za Federaciju BiH. Odgovornost svih političkih predstavnika u institucijama BiH, kao i svih partijskih lidera, jeste da pronađu kompromis", naveo je File.

On je rekao da je ključni uslov, koji EU očekuje od BiH, i pristanak na efektivan i efikasan mehanizam koordinacije, kako bi postojao jedinstven glas u bavljenju pitanjima u vezi sa EU.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE