• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bojkot traje, ali je više đaka u školi

U područnoj školi u Konjević Polju kod Bratunca danas je na nastavu došao 21 učenik ili devet više u odnosu na prošlu sedmicu.

 Bojkot traje, ali je više đaka u školi Izvor: MONDO

Većina roditelja bošnjačke djece i dalje ne dopušta djeci da dođu u školu.

"Znatan broj roditelja bošnjačke djece putem telefona je najavilo da će sutra poslati djecu na nastavu tako da očekujemo da će broj učenika u školi u Konjević Polju biti duplo veći u odnosu na danas", izjavio je Srni Savo Milošević, direktor Osnovne škole "Petar Kočić" iz Kravice u čijem je sastavu ova područna škola.

Milošević je potvrdio da većina roditelja nije uvažila poziv ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Gorana Mutabdžije i nisu poslali djecu u školu, jer i dalje bojkotuju nastavu.

"U školskom dvorištu danas se okupio znatno manji broj roditelja, nego prošle sedmice. O razgovoru sa ministrom Mutabdžijom obavijestili su ih predstavnici njihove delegacije, koja je bila na jučerašnjem sastanku, ali nakon tog kratkog sastanka niko od njih nije se obratio predstavnicima škole, niti su nas obavijestili o svojim stavovima", rekao je Milošević.

On je istakao da područna škola ispunjava sve zakonske uslove za odvijanje nastave i da je otvorena da u klupe primi učenike koji prošle sedmice nisu pohađali nastavu, te da organizuje i nadoknadu izgubljenih časova.

Ministar Mutabdžija juče je u Banjaluci primio delegaciju roditelja bošnjačke djece iz Konjević Polja koji bojkotuju slanje djece u školu. On je pozvao roditelje da pošalju djecu u školu i poručio da će, ako to učine, razmotriti pitanje uvođenja nacionalne grupe predmeta.

Mutabdžija je nakon razgovora sa predstavnicima roditelja rekao da u
Konjević Polju nisu ispunjeni uslovi da se omogući primjena privremenog sporazuma koji su 2002. potpisale Republika Srpska i Federacija BiH o uvođenju nacionalne grupe predmeta.

Prema njegovim riječima, do sada je u toj školi od prvog do petog razreda bilo između osam i 12 učenika, a sporazum predviđa da se pravo na uvođenje nacionalne grupe predmeta ostvaruje kada u razredu ima 18 ili više učenika.

Mutabdžija je istakao da je spreman, ako roditelje pošalju djecu u školu, "da na prvoj sjednici Vlade Srpske ide sa zahtjevom da se izuzme navedeno tumačenje Privremenog sporazuma iz plana provođenja i da traži da Vlada da saglasnost da se nastava na maternjem jeziku za učenike od prvog do petog razreda izvodi po udžbenicima iz Tuzlanskog kantona".

Kada je riječ o vodosnabdijevanju u školi u Konjević Polju, koje roditelji bošnjačke djece isto navode kao razlog za bojkot nastave, Mutabdžija je obrazložio da je taj problem regionalnog karaktera za koji je nadležna opština Bratunac, ali da je Ministarstvo spremno da pomogne u pronalasku kvalitetnog rješenja.

On je dodao i da postoji spremnost da se, kada je u pitanju nacionalna struktura školskih odbora, s lokalnom zajednicom radi "na balansiranju nacionalne strukture".

Načelnik opštine Bratunca Nedeljko Mlađenović rekao je da se već pristupilo rješavanju pitanja kvalitetnijeg vodosnabdijevanja škole u Konjević Polju.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE