• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nisi oženjen?! Nema plate!

Diskriminacija u srbačkom Centru za kulturu i sport - nevjenčani su posljednji na listi za dobijanje plata!

 Nisi oženjen?! Nema plate! Izvor: MONDO

To je na svojoj koži osjetio Darko Grahovac, koji je zahtjevajući obrazloženje zbog čega nema plate završio u policiji, javlja RTRS.

Grahovac, profesor fizičkog vaspitanja, koji je četiri godine zaposlen kao tehnički sekretar, platu za jul nije dobio iako, kako tvrdi, ostali radnici jesu.

Slučajno ili ne, dio plate uplaćen mu je sat vremena prije dolaska novinarske ekipe na zakazani razgovor s direktorkom ove ustanove. Pitanja za konkretan slučaj za direktorku bila su iznenađenje, a nešto kasnije obrazlaže zašto nije za sve radnike isplatila platu.

"Јa ne mogu da stavim njega koji nema ni porodicu, neoženjen je; stavljam uvijek u prioritet radnike koji imaju porodicu, djecu, pa da oni dobiju prvi platu", kaže Danijela Vukotić, direktorka Centra za kulturu i sport opštine Srbac.

Ovakva objašnjenja ne poznaje Zakon o radu, u kojem piše da poslodavac, kada je riječ o plati, ima jednaku obavezu prema svim radnicima.

"Zakon ne poznaje tu mogućnost da vi možete selektivno da isplaćujete platu nekome", objašnjava Dušanka Makivić, portparol republičkog inspektorata.

Iako se bliži kraj godine, radnici u ovoj ustanovi primili su tek dio plate iz jula. Direktorka ovakvu situaciju pravda nedostatkom novca. Budžet im je sa 152 umanjen na 80 hiljada maraka. Platu, kaže, nije ni sebi uplatila.

Drago Ćirić, načelnik opštine Srbac kaže: "Ona od iduće godine neće biti više direktor, jer nisam zadovoljan njenim radom. Direktori moraju sami da imaju svoju inicijativu i ideje da vode firmu."

Danijela Vukotić dužnost direktora centra za kulturu i sport preuzela je 1. aprila prošle godine.

Ova javna ustanova zapošljava 12 radnika, a dug koji imaju prema poreskoj upravi premašio je 20.000 maraka.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE