• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

eTrafika: Novi sjaj stare hidroelektrane

Banjalučki dizajner Ljubiša Gornik udahnuo je "novi život" prvoj hidroelektrani na Balkanu, koja je izgrađena davne 1899. godine u Delibašinom selu

 eTrafika: Novi sjaj stare hidroelektrane Izvor: MONDO

Banjalučki dizajner Ljubiša Gornik odlučio je da na svoj način pokuša ispraviti nepravdu koja je zadesila prvu hidroelektranu na Balkanu zahvaljujući kojoj je zasvijetlila i prva sijalica u Banjaluci.

On je ovaj projekat uklopio u obaveze na fakultetu, a cilj mu je bio da se na neki način izmjeni prostor, bez "stvarnih intervencija" tj. da se ne rade agresivni (nepovratni) zahvati u samom prostoru, piše portal eTrafika.


"Ideja je došla slučajno. Hidrocentrala u Delibašinom selu mi je uvijek bila zanimljiva, nekoliko puta sam išao tamo sa fotoaparatom i uvijek sam primjećivao neki novi i zanimljiv detalj u njenoj unutrašnjosti i na starim i zahrđalim turbinama. Kada sam dobio temu 'intervencija u prostoru' nije mi trebalo puno vremena da se odlučim za ovaj projekat i da na neki svoj način pokušam ispraviti nepravdu koja je zadesila prvu hidroelektranu na Balkanu zahvaljujući kojoj je zasvijetlila prva sijalica u Banjaluci", rekao je Ljubiša.

Nakon konsultacije sa profesorom, on je kupio 100 malih svijeća, uzeo stalak i fotoaparat, te sa još dva prijatelja uputio se prema elektrani.



"Svijeće smo složili na turbine, sačekali da zađe sunce i onda ih upalili. Radio sam HDR fotografije, takve fotografije su sastavljene od nekoliko istih fotografija sa različitim ekspozicijskim vrijednostima. Ja sam radio po 5 fotografija da bi dobio jednu HDR fotku. Na svojim fotografijama sam namjerno ostvario veliki kontrast, prenaglašenost boja kao i nerealno osvjetljenje da bih na taj način ironično predstavio šta je taj objekat značio nekada za naš grad a koliko je ugrožen i degradiran, danas", ispričao je Ljubiša.



Inače, objekat hidroelektrane registrovan kao као objekat tehničke kulture za koji je propisana restauracija, adaptacija i sanacija sa III stepenom zaštite.

"Bilo je priče da će je 'Elektrokrajina' potpuno obnoviti i pustiti u pogon, međutim to je ostala samo priča. Nadam se da će je u narednom periodu neko stvarno obnoviti i pretvoriti u neku vrstu muzeja ili je privesti konačnoj namjeni", poručio je Ljubiša.



(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE