• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nova godina dočekana veselo i skromno

Građani BiH su novu 2014. dočekali uglavnom u svojim domovima i na svečanostima koje su u gradovima organizovane na otvorenom

 Nova godina dočekana veselo i skromno Izvor: MONDO

Međunarodnu Novu godinu Banjalučani, ali i veliki broj turista, dočekali su na Trgu Krajine uz raznovrstan muzičko-zabavni program i spektakularan vatromet.

Banjalučane su u novogodišnjoj noći zabavljali Maja Tatić, "Balkan ekspres bend", "Tu i tamo bend" i "Krajiški trubači".

Građani su novu godini slavili i u banjalučkim kafićima, restoranima i hotelima, ali je većina ovaj praznik obilježila u kućnoj atmosferi.

U Banjaluci je u ponoć promovisana i prva knjiga na svijetu, objavljena 2014. godine - "Bašta sljezove boje", koju je uredio književnik Nikola Vukolić, a besplatni primjerci dijeljeni su građanima u parku "Petar Kočić".

U Centru javne bezbjednosti Banjaluka (CJB) Srni je rečeno da je novogodišnja noć protekla mirno i bez incidenata. U Službi hitne pomoći navode da je novogodišnja noć protekla relativno mirno.

"Nije bilo ništa specifično. Primili smo 56 pacijenata i imali 11 kućnih posjeta", navode u Službi hitne pomoći.

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović danas će na banjalučkoj Ginekološko-akušerskoj klinici darivati prvorođenu bebu u ovoj godini.

Proslavu Nove godine na Trgu Krajine organizovali su Administrativna služba grada Banjaluka i Kulturni centar "Banski dvor".

Mlađi građani su novu, 2014. godinu dočekali u diskotekama i gradskim kafićima, dok su oni nešto stariji ipak uživali u kućnoj atmosferi. Ipak, nova, 2014. godina, dočekana je nešto skromnije u skladu s debljinom novčanika.

Uoči nove godine rođeno je 13 beba, a prvi plač u 2014. začuo se od budućeg Alekse.

Nekoliko desetina hiljada građana Sarajeva i turista dočekalo je Novu godinu na Trgu djece, gdje je Grad Sarajevo organizovao novogodišnji program nazvan "Tropska noć u Sarajevu".

U Sarajevu se u novogodišnjoj noći dogodio i jedan teži incident. U Bosanskom kulturnom centru muškarac je nožem povrijedio dvije osobe, a napad se dogodio oko 0:25 časova. Jedna od žrtava je teže povrijeđena i život joj je ugrožen.

Po dolasku policije na mjesto događaja napadač je uhapšen, a povrijeđeni su prevezeni u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, gdje im je ukazana ljekarska pomoć, javlja portal Klix.ba.

U Novu godinu se ušlo pjesmom i vatrometom, a novogodišnja noć u Sarajevu bila je obilježena plasmanom fudbalske reprezentacije BiH na Svjetsko prvenstvo u Brazilu, tako što su javnosti bili prikazani golovi koje je BiH postigla u toku kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Putem video poruke, građanima se na Trgu obratio fudbaler Edin Džeko, koji im je poželio sretnu Novu godinu.

Veselo je bilo i u centru Prijedora, gdje je gradska uprava organizovala proslavu dočeka Nove, 2014. godine.

Brojni Prijedorčani koji su se okupili na Malom gradskom trgu uživali su u dobroj zabavi koju je, sa svojim bendom napravio Slobodan Vasić, zvijezda Granda. Svi koji su Novu godinu čekali u centru Prijedora, posluženi su besplatnim toplim napicima i sendvičima.

Ponoćni vatromet i novogodišnja čestitka gradonačenika nisu izostali, baš kao i želje da se u novoj godini dese samo lijepe stvari.

Većina Prijedorčana, Novu godinu čekala je u kućnom ambijentu s porodicom. Oni koji su najluđu noć proveli u ugostiteljskim objektima izdvojili su od 20 do 80 maraka. Gdje je ko čekao Novu, 2014. godinu zavisilo je od raspoloženja ali i novčanika. Međutim, ono što je svima zajedničko, jesu želje u novoj godini.

Nova godina u Bijeljini dočekana je mirno, a u ponoć su Semberci vlastitim pirotehničkim sredstvima napravili petnaestominutni mali vatromet u gradu.

Nije bilo organizovanog dočeka na Gradskom trgu, kako je i najavljeno, ali su kafići, restorani i hoteli bili puni.

Najveći broj građana, ipak, je ostao u svojim domovima i u društvu prijatelja uz kućnu trpezu dočekao Novu 2014. godinu.

Novogodišnja noć u Višegradu prošla je mirno i u dobrom raspoloženju.

Veselo je bilo u novootvorenom "Andrićevom konaku" gdje su novogodišnju noć dočekali i načelnici opština Višegrad i Rogatica, Slaviša Mišković i Tomislav Puhalac.


Tradicionalni gosti u Hotelu "Vilina vlas" u Višegradskoj banji, pored Višegrađana, bili su i iz Užica, Čačka i gradova Crne Gore.

U Andrićgradu slavilo se u Pivnici "Kod Švejka" i u restoranu "Goja".

Nekoliko stotina Srebreničana dočekalo je Novu 2014. godinu na Gradskom trgu uz muziku, kolo, besplatnu tombolu, vatromet, čaj i kuvano vino, a najviše stanovnika ove opštine novogodišnju noć provelo je u svojim kućama uz televizijski program.


Doček na otvorenom organizovali su Udruženje građana "Za Srebrenicu" i Turistička organizacija uz podršku opštine i nekoliko ovdašnjih firmi.

Okupljene građane zabavljao je orkestar lokalnog Kulturno-umjetničkog društva "Vaso Јovanović" uz čiju muziku se igralo kolo do kasno u noć, a u ponoć je priređen vatromet što je oduševilo veliki broj djece koja su sa roditeljima bila na trgu.

Nova godina u Istočnom Sarajevu dočekana je mirno, potvrđeno je u Centru javne bezbjednosti Istočno Sarajevo.

Doček Nove godine na otvorenom na području grada organizovan je samo u opštini Istočno Novo Sarajevo.

Hoteli na Јahorini, kao i kafići i restorani na području grada bili su puni, iako se većina građana odlučila da 2014. godinu dočeka u svojim domovima.

Veliki broj Trebinjaca Novu 2014. godinu dočekao je na otvorenom, dok su oni mlađu najluđu noć dočekali na Crnogorskom primorju uz popularne pjevače i grupe iz regiona.

Građanima Trebinja u ponoć na Trgu u centru grada obratio se gradonačelnik Slavko Vučurević koji im je poželio dobro zdravlje i svaku sreću.

U bogatom muzičko-zabavnom programu učestovali su poznati izvođač narodne muzike Duško Kuliš, orkestar trubača Mihaila Stojkanovića iz Priboja, ovogodišnji pobjednici Sabora trubača u Guči u mlađoj kategoriji, kao i domaći bendovi "HBŠ" i "Krugovi u žitu", a publika je uživala i uz kuvano vino, koje su obezbijedili trebinjski vinari.

U ostalim istočnohercegovačkim opštinama nije bilo organizovanog dočeka.

Veselo je bilo u Semberiji u novogodišnjoj noći. Iako organizovanog dočeka na gradskom trgu nije bilo, Novu godinu stanovnici Bijeljine dočekali su uglavnom u kafićima i restoranima.

Slavilo se do ranih jutarnjih časova. Nažalost, prema podacima CЈB Bijeljina evidentirano je i sedam saobraćajnih nezgoda sa lakšim tjelesnim povredama i pričinjenom materijalnom štetom, dogodila su se tri krivična djela, i tri puta je narušen javni rad i mir. Za vatrogasce nije bilo posla.

Na porodilištu opšte bolnice Sveti Vračevi rođene su tri bebe, dvije djevojčice i jedan dječak. Za mnoge koji drugog januara neće raditi, i večeras će biti veselo. U brojnim kafićima i restoranima slaviće se takozvana repriza dočeka Nove godine.

U Han Pijesku je organizovan doček Nove 2014. godine na platou ispred zgrade Skupštine opštine, uz muziku uživo i kuvano vino, a opština je za ove namjene obezbijedila 2.000 KM.


Na platou je sinoć bilo prisutno oko 500 građana, a prisutne su zabavljali lokalna muzička grupa "Braća Đurić".

(MONDO/agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE