• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počelo obilježavanje Dana Republike Srpske

Rukovodstvo RS položilo je danas u Banjaluci vijence na spomenik palim borcima Narodnoodlobodilačkog rata (NOR), povodom obilježavanja Dana RS.

 Počelo obilježavanje Dana Republike Srpske Izvor: MONDO

Vijence su položili predsjednik Srpske Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH iz Srpske Nebojša Radmanović, delegacija Vlade Srpske koju su činili ministri Nada Tešnović, Stevo Mirjanić i Igor Vidović, te delegacije Narodne skupštine Srpske, Parlamentarne skupštine BiH i Savjeta ministara BiH.

Vijence su položile i delegacije Ministarstva odbrane BiH i Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH, Vijeća naroda Srpske, Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Boračke organizacije, Saveza logoraša, Saveza organizacija ratnih vojnih invalida, Saveza udruženja boraca NOR-a, te Saveza opština i gradova Srpske.

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović, koji je predvodio delegaciju Saveza opština i gradova Srpske, rekao je da je Srpska stabilna i trajna tvorevina.

"Prije 22 godine ovdje su se branila ognjišta i domovi, odnosno pravo na slobodu i život. Zbog toga smo dužni da obilježavamo jedan od najznačajnijih istorijskih datuma za srpski narod u Srpskoj i BiH", istakao je Gavranović nakon polaganja vijenaca.

On je naveo da su u Srpsku svoje živote utkali mnogi borci, koji moraju biti briga društvene zajednice.

Gavranović je istakao da je grad Banjaluka u budžetu za 2014. godinu predvidio 66 odsto više sredstava za porodice poginulih boraca i ratne vojne invalide.

"U naselju Ada, zajedno sa Vladom Srpske, gradimo 142 stana za ovu populaciju, a spremili smo lokaciju za još toliko stanova", rekao je Gavranović, koji očekuje da će grad u ovoj godini početi izgradnju barem jedne zgrade sa oko 70 stambenih jedinica, te da će ovaj projekat podržati i Vlada Srpske.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Nedeljko Mitrović rekao je da je nakon 22 godine očigledan napredak pozicije Srpske u BiH i u regionu.

"Republika Srpska je napredovala u svim aspektima, stabilizovala je svoju političku i ustavnu poziciju u BiH i u tom pravcu treba nastaviti aktivnosti", rekao je Mitrović.

On je istakao da je neprihvatljivo da se nakon 18 godina od rata i dalje traže nestala lica. "U narednom periodu treba da se obezbijedi dodatni napor u procesu traženja nestalih, ekonomskih rješenja i političke stabilizacije uz punu ravnopravnost svih naroda u BiH", rekao je Mitrović.

Povodom obilježavanja Dana i krsne slave Republike Srpske, delegacija Kabineta predsjednika Srpske položila je cvijeće na spomenik banjalučkim bebama na Trgu srpskih junaka.

(Srna, Foto:Ilustracija/arhiva)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE