• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ovo su priznate prirodne vode u BiH

Agencija za bezbjednost hrane BiH saopštila da su u današnjem "Službenom glasniku BiH" objavljene liste priznatih prirodnih voda.

 Ovo su priznate prirodne vode u BiH Izvor: MONDO

Postupak priznavanja vodila je Komisija za priznavanje prirodnih mineralnih i prirodnih izvorskih voda u BiH, koju je imenovao Savjet ministara BiH, na prijedlog Agencije za bezbjednost hrane BiH.

Agencija je primila ukupno 62 zahtjeva za priznavanje prirodnih mineralnih, prirodnih izvorskih i stonih voda, navodi se u saopštenju.

Nakon provedene procedure, na prijedlog Komisije, Agencija za bezbjednost hrane BiH je donijela 40 rješenja o priznavanju voda, od čega je 21 rješenje o priznavanju prirodnih mineralnih voda, 15 rješenja o priznavanju prirodnih izvorskih voda i četiri rješenja o priznavanju stonih voda.

Prema zahtjevima iz Pravilnika o prirodnim mineralnim i prirodnim izvorskim vodama, uslovi za njihovo priznavanje su: zdravstvena ispravnost, odgovarajuća organoleptička svojstva, zadovoljavanje zahtjeva geoloških, hidroloških fizičkih, fizičko-hemijskih i hemijskih ispitivanja, mikrobioloških ispitivanja na izvoru, te farmakoloških, fizioloških i kliničkih ispitivanja.

Rješenje o priznavanju izdaje se na period od pet godina od datuma priznavanja.

Svakom odobrenom pogonu za proizvodnju prirodnih mineralnih i prirodnih izvorskih voda dodjeljuje se jedinstveni broj "Registra odobrenih objekata u BiH", koji potvrđuje da je i izvor vode registrovan na isti način u skladu sa odredbama Pravilnika o prirodnim mineralnim i prirodnim izvorskim vodama.

Agencija vodi "Registar priznatih voda u BiH" i sačinjava Listu priznatih voda, koja je dostupna i na internet stranici Agencije za bezbjednost hrane BiH. Listu priznatih voda pogledajte OVDJE.

(Srna, Foto: Ilustracija)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE