• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Patrijarh: Srpskoj je potrebno jedinstvo

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej služio je liturgiju u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci, povodom krsne slave RS.

 Patrijarh: Srpskoj je potrebno jedinstvo  Izvor: Mondo - Petar Stojanović

Carigradski i vaseljenski patrijarh Vartolomej
Izvor: Mondo - Petar Stojanović
Nakon Svete arhijerejske liturgije patrijarh je obavio slavski obred i lomljenje slavskog kolača, a prisustvovali su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Igor Radojičić, republički ministri, narodni poslanici, ministar pravde i državne uprave Srbije Nikola Selaković.

Čestitajući slavu Srpske, patrijarh Irinej pozdravio je predstavnike srpskog naroda, "koji hrabro i sigurno drže steg svog naroda", i poručio da se moli Gospodu da vode narod onako kako Gospod želi.

On je dodao da je Sveti velikomučenik i arhiđakon Stefan hrabro svjedočio ime Hristovo i, pun blagodati i Duha svetoga, uspješno vršio svoju apostolsku misiju.

"To je svedočio ne samo rečima, nego životom svojim, krvlju svojom. To veliko i sveto ime slavi Republika Srpska, srpski narod, svi hrišćani, a slaveći njega uzdamo se u njegovu pomoć, koja je velika i moćna", poručio je patrijarh srpski.

Pravoslavnim hrišćanima, naglasio je patrijarh Irinej, Gospod je dao mnoge i velike darove svoje, a onome kome je mnogo dato mnogo će se i tražiti.

"Ovaj kraj je mnogo postradao, prolivena je silna krv nevinog naroda, ali verujemo da, iako se nalazimo u velikim iskušenjima, Gospod nas neće ostaviti. Jesu muke teške, ali je i slava velika kojom Gospod nagrađuje svoje svete mučenike", naglasio je patrijarh.

On je srpskom narodu poručio da ostane vjeran svom Bogu i svojoj vjeri, ističući da bolju vjeru od ove ne može naći, jer je ona "sva istina, sva je u Bogu i Gospod je sa njom".

Patrijarh je poručio da je i Republici Srpskoj i Srbiji neophodno jedinstvo u svemu dobrome, ističući da veliki broj političkih partija treba da postoji samo ako traži najkraći put do opšteg dobra, a da su u suprotnom one šteta po narod.

Svečanost obilježavanja Dana i krsne slave Srpske nastavlja se svečanom akademijom u Banskom dvoru i prijemom koji u zgradi Vlade organizuje predsjednik Republike Milorad Dodik.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 8

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

tester

koment...

tester

koment...

jj

fwa

Nego sta...

MONDO REPORTAŽE