• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Strazbur: Protiv BiH 1.400 predmeta

Pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu trenutno se vodi oko 1 400 predmeta protiv BiH.

 Strazbur: Protiv BiH 1.400 predmeta Izvor: MONDO

Svake godine broj predmeta se rapidno povećava, a samo ove se udvostručio, potvrdila je za sarajevski "Dnevni avaz" agent BiH pred Sudom u Strazburu Monika Mijić.

"Može se očekivati da će veliki dio ovih predmeta biti odbačen iz formalno-prosesnih razloga, te da neće biti dostavljen BiH na zastupanje. Međutim, bez obzira na ovu činjenicu, ovakav drastičan porast broja predmeta indikativan je u smislu da sve veći broj građana BiH ima potrebu tražiti zaštitu svojih prava pred ovim sudom", rekla je Mijićeva.

Ona je dodala da se najviše predmeta protiv BiH odnosi na pitanje stare devizne štednje, neizvršenje presuda domaćih sudova kojima je dosuđena "ratna šteta" ili "ratna potraživanja", povrata vojnih stanova u Federaciji BiH, te nestalih osoba za vrijeme rata.

"Ukupni iznos potraživanja prema BiH po osnovu tužbi, koje su u postupku pred Sudom i koje su dostavljene Kancelariji zastupnika Savjeta ministara na zastupanje, iznosi oko devet miliona", navela je Mijićeva.

Mijićeva je izrazila očekivanje da će do kraja ove godine Sud odlučiti i o predmetu koji se odnosi na deportaciju "alžirske grupe".

"Taj postupak je u završnoj fazi i ima prioritet u rješavanju zbog ozbiljnosti povreda prava na koje se aplikanti u tom predmetu žale. Oni potražuju naknadu na ime materijalne i nematerijalne štete u ukupnom iznosu od oko sedam miliona KM", rekla je Mijićeva za "Dnevni avaz".

Do sada je protiv BiH doneseno ukupno šest presuda, na osnovu kojih je aplikantima zbog ustanovljenog kršenja prava isplaćeno ukupno 1,8 miliona KM.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE