• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Još "dublji" vojni i "Sipa-džepovi"

Prijedlog povećanja budžeta BiH za 2009. god. najviše je obradovalo pripadnike MO BiH i Sipa-e.

 Još "dublji" vojni i "Sipa-džepovi" Izvor: MONDO

Od ukupno 341 milion KM, koliko je predloženo povećanje budžeta BiH za 2009. godinu, 154 miliona planirana su za zapošljavanje oko 1 140 novih radnika, od čega je 550 profesionalnih vojnika, te smještaj i opremanje 22 državne institucije.

"Planirano povećanje izdvajanja za Ministarstvo odbrane BiH je oko 50,5 miliona KM. Predviđeno je zapošljavanje 602 profesionalna vojnika i djelatnika, te izdvajanja za međunarodne misije", navodi se u nacrtu budžeta za 2009. godinu, a prenose "Nezavisne novine".

Državnoj agenciji za istage i zaštitu BiH (SIPA) budžet će biti povećan za oko 16,5 miliona KM u odnosu na ovu godinu, a većina novca će biti utrošena za plaćanje i naknade postojećih i novih 161 uposlenih, te završetak zgrade za smještaj ove agencije.

Granična policija BiH trebalo bi da dobije 13,4 miliona KM više u budžtu za narednu godinu, a dio sredstava biće utrošen za plate novih 100 policajaca.

Ministarstvo inostranih poslova (MIP) BiH će dodatnih 8,5 miliona potrošiti za rekonstrukciju i opremanje ambasade u Vašingtonu, Štutgartu i sjedištu MIP-a, te zapošljavanje novih 31 djelatnika.

Obavještajno-bezbjednosna agnecija (OBA) BiH dobiće oko 5,3 miliona KM, što će biti iskorišteno za kupovinu novih 45 automobila, kompjuterske i specijalizovane opreme.

Za Službu za poslove sa strancima BiH planirano je dodatnih 2,8 miliona KM, a za Ministarstvo bezbjednosti BiH oko tri miliona.

Planirano povećanje budžeta za Parlament BiH je 2,8 miliona KM, Kancelarije za veterinarstvo 2,7 miliona, Centra za uklanjanje mina 2,5 miliona, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH 2,4 miliona, a Predsjedništvo BiH 2,3 miliona KM.

Osim postojećih, planirana su sredstva za dvije nove institucije - Agenciju za razvoj visokog obrazovanja - 1,3 miliona KM i za Agenciju za zaštitu podataka BiH oko milion KM.

Za potrebe nstitucija BiH biće izdvojeno dodatnih 219 miliona KM, a ostatak za izmirenje spoljnog duga.

Planirana su i izdvajanja za kapitalne izdatke u iznosu oko 42 miliona KM, a među najznačajnijim kapitalnim projektima su nastavak rekonstrukcije zgrade parlamenta BiH, te kupovina zgrada za smještaj ambasada u Ljubljani, Briselu, Beogradu, Zagrebu, Podgorici, Skoplju, Vatikanu, Rimu i Rijadu.

"Povećane stavke za plate posljedica je usvajanja novog Zakona o platama u institucijama BiH. Povećanje broja zaposlenih u postojećim i formiranje novih institucija predstavlja realizaciju naših obaveza iz procesa pridruživanja zemlje EU", rekao je zamjenik ministra finansija BiH Fuad Kasumović.

Nacrtom budžeta BiH za 2009. godinu u iznosu od oko 1,54 milijarde KM, Ministarstvo finansija BiH je na usvajanje Savjetu ministara BiH uputilo u četvrtak 16. oktobra. (MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE