• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tomas Flajner: Sudjenje presedanu

Ako Medjunarodni sud pravde zaključi da je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova bilo u skladu sa medjunarodnim pravom, to će biti katastrofa!

 Tomas Flajner: Sudjenje presedanu Izvor: MONDO

Izjavio je ovo direktor švajcarskog centra za federalizam Tomas Flajner, dodavši da bi to bila katastrofa ne samo za Srbiju, nego i za cijeli svijet.

"To bi značilo da Sud ne prihvata ideju da je Kosovo poseban slučaj, nego bi kosovski slučaj time stvarno postao presedan. Jer, ne vidim nijedan argument koji bi Sud mogao da istakne, a koji potom bilo koja manjina na svijetu ne bi mogla da iskoristi za jednostranu secesiju zasnovanu na njegovoj odluci", rekao je Flajner, bivši savjetnik Srbije u pregovorima o statusu Kosmeta, za sutrašnji beogradski "Glas".

Flajner je rekao da bi u tom slučaju Srbija bi mogla tuži države koje su priznale Kosovo, ali da bi šanse da dobije pozitivnu presudu bile drastično umanjene.

"Ako je Sud već odlučio da je proglašenje nezavisnosti bilo legalno, izgledi da promijeni svoje mišljenje i odluku su veoma, veoma tanke", ocijenio je on.

Na pitanje da li bi Srbija trebalo da prizna Kosovo ako Sud kaže da je jednostrano proglašenje nezavisnosti bilo u skladu sa medjunarodnim pravom, Flajenr je odgovorio da "to ne znači to" i podsjetio da je mišljenje suda savjetodavno, a da "Izrael ni do danas nije promijenio stav za koji je Sud kazao da je ilegalan".

Ako mišljenje Suda bude pozitivno Srbija, prema njegovim riječima "može da tuži zemlje koje su priznale Kosovo kao nezavisno, kao i da iskoristi diplomatska sredstva da otvori pregovore baš sa njima. To je sve otvoreno", zaključio je on. (Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE