• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gregorijan: BiH nije pred raspadom!

Prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH Rafi Gregorijan tvrdi da se BiH ne suočova sa raspadom i da će svako ko to pokuša snositi posljedice.

 Gregorijan: BiH nije pred raspadom! Izvor: MONDO

Tokom sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99" o temi "Aktuelna politička situacija u BiH - Slijede li nove podjele?", Gregorijan je rekao da uzroci političkih problema u BiH nisu ni u kakvoj vezi sa Dejtonskim sporazumom, već sa političkim strukturama BiH.

On je rekao da je prethodna vlast u postojećoj ustavnoj strukturi uspjela da provede poresku reforme, reforme odbrane i pravosuđa i započne pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju i prijem u NATO program Partnerstvo za mir.

Gregorijan smatra da bi BiH bila na pola puta do ispunjavanja zadataka kada bi političari pola energije koju koriste u međusobnoj borbi i borbi sa međunarodnom zajednicom usmjerili ka Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa EU i NATO.

"Već dvije godine (lider Stranke za BiH) Haris Silajdžić se ponaša prema Republici Srpskoj (RS) kao da je neprijatelj BiH, dok (lider SNSD-a) Milorad Dodik prijeti da će odvojiti taj dio države", rekao je Gregorijan.

Prema njegovom mišljenju, politička neodgovornost u BiH ne poznaje granice, jer predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, koji je položio zakletvu da će poštovati Ustav BiH, hoda po inostranstvu javno kritikujući unutrašnju strukturu zemlje tražeći podršku za svoje planove.

On tvrdi da političari u BiH pokušavaju da održe u životu sistem u kojem kontrolišu sve aspekte ekonomije.

"Osnova toga je kontrola zemljišta, zbog čega je neophodna zemljišna reforma", rekao je Gregorijan i dodao da će iz tog razloga u januaru takvu reformu proslijediti Skupštini distrikta Brčko.

"Riječ je o potpunoj reformi vlasništva nad zemljištem u ovoj zemlji, kako bi se ono izvuklo iz ruku političara, čime bi političari prestali biti biznismeni", rekao je Gregorijan i dodao da je činjenica da vlasti kontrolišu građevinsko i poljoprivredno zemljište razlog što BiH zauzima visoko mjesto u analizama o korupciji.

On smatra da bi se kroz zemljišnu reformu, koja je, kako je rekao, neizbježna, to promjenilo i kod političara bi nestalo motiva za ličnim bogaćenjem, već bi vodili zemlju.

"To nije dio Dejtona, niti uslova za tranziciju OHR-a u Kancelariju specijalnog predstavnika EU, ali jeste zdrav razum i trebalo je to uraditi još prije deset godina", ocijenio je Gragorijan i dodao da bi ta reforma omogućila BiH da izađe iz siromaštva. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE