• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Galijašević: Mesić odgovoran za "Fis"!

Hapšenje Amira Ibrahimija, prema mišljenju Dževada Galijaševića, baca potpuno novo svjetlo na cijelu istragu povodom napada na FIS u Vitezu.

 Galijašević: Mesić odgovoran za "Fis"! Izvor: MONDO

Stručnjak za antiterorizam Dževad Galijašević u izjavi za "Fokus" kaže da ne bi bilo ništa čudno ako bi se utvrdilo da iza podmetanja bombe u trgovačkom centru FIS u Vitezu stoji, niko drugi do predsjednik Hrvatske - Stjepan Mesić!

Amir Ibrahimi, koji je uhapšen u petak, osumnjičen je da je bio posrednik između naručilaca i osumnjičenih za podmetanje bombe u trgovačkom centru FIS u Vitezu.

Pripadnici Federalne uprave policije prekjuče ujutro predali su Ibrahimija Tužilaštvu BiH, koje vodi istragu o ovoj eksploziji, u kojoj je 9. oktobra jedna osoba poginula, a jedna teško povrijeđena.

"Amir Ibrahimi je osumnjičen za terorizam i dovodi se u vezu s eksplozijom u trgovačkom centru FIS Vitez. Njegova uloga se još utvrđuje. Saslušan je i Tužilaštvo je predložilo da mu bude određen pritvor", rekao je Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.
Ibrahimi je rođen u Vitezu, a jedno vrijeme živio je i u Travniku. Odranije je poznat policiji u BiH, ali i Njemačkoj.

Hapšenje Ibrahimija, po mišljenju stručnjaka za antiterorizam Dževada Galijaševića, baca potpuno novo svjetlo na cijelu istragu. Prema njegovim riječima, od Ibrahimija i ostale dvojice uhapšenih trag ne vodi do nekog islamskog centra, naprotiv - u najbliže susjedstvo.

"Tragovi vode ka Zagrebu, jer postoje indicije da je Ibrahimi u vezi s kriminalnim klanom 'Osmani' i šefom Kabineta predsjednika Hrvatske, Amirom Muharemijem, koji je, kao što je poznato, protjeran iz SAD zbog sumnji da je povezan s terorističkim organizacijama", tvrdi Galijašević za "Fokus".

On dalje navodi da ne bi bilo ništa čudno ako bi se utvrdilo da iza svega ovog stoji, niko drugi do predsjednik Hrvatske, Stjepan Mesić.

Galijašević to objašnjava činjenicom da je Mesić i te kako svjestan teškog položaja u kojem se našao i on i Hrvatska, posebno poslije ubistva kćerke poznatog zagrebačkog advokata Zvonimira Hodaka. Upravo je Hodak, podsjetio je Galijašević, prije nekoliko dana javno poručio istražnim organima da o atentatu na njegovu kćerku Ivanu porazgovaraju s Mesićevim savjetnikom Sašom Perkovićem.

"Sve se to tako lijepo poklopilo, tako da je bilo nemoguće ne posumnjati u Al Kaidu i njene pristalice u BiH. Međutim, vrijeme će pokazati da Al Kaida s ovim nema ništa, izuzev u dijelu koji se odnosi na obuku samih terorista. Jasno je da su oni imali određenu obuku, ali su u Vitezu djelovali samostalno", ubijeđen je Galijašević.

To je, smatra on, još veći problem, jer će u narednom periodu, sasvim sigurno, biti sve više i više ovakvih samostalnih akcija slobodnih strijelaca, koji su se odvojili od matice - Al Kaide. "Fis" Vitez, smatra on, treba da bude upozorenje vlastima BiH - da otvore oči i shvate šta su Abu Hamza i njemu slični uradili mladim Bošnjacima!

Nakon napada u FIS-u uhapšen je Suvad Džidić iz Viteza. On je osumnjičen da je napravio i podmetnuo eksplozivnu napravu. U pritvoru je i Admir Ahmetspahić iz Zenice, kod koga su pronađena sredstva, koja bi mogla biti korištena za terorističko djelo.

U ovoj eksploziji život je izgubio radnik obezbjeđenja Zvonko Barbić, a teško je ranjen Josip Šarić, dok je nekoliko lica lakše povrijeđeno.

Jovičić: Strategija stvaranja jakih terorističkih ćelija

U napadu u tržnom centru "Fis" u Vitezu prepoznaju se razrađene strategije stvaranja jakih ćelija terorističkih organizacija, izjavio je član Zajedničke bezbjednosno-obavještajne komisije za kontrolu nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) Slavko Jovičić.

On je istakao da je od Komisije i od predstavnika međunarodne zajednice tražio da se dostave imena ljudi čija je prošlost opasna po bezbjednost BiH.

"Nije iznenađenje što se organizovana mafija iz Hrvatske i sa Kosova povezala sa krugovima u BiH i što rade na destabilizaciji zemlje. Vitez se ne može smatrati izolovanim slučajem i sve bezbjednosne službe u BiH moraju u korijenu sasjeći terorističke napade", rekao je Jovičić za "Glas Srpske".

On je naveo da ga čudi da međunarodna zajednica nije učinila sve potrebno da stavi pod kontrolu svjetske teroriste koji povremeno koriste BiH za tranzit i djelovanje.

Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost BiH Brano Zrno rekao je da niko u Komisiji nije tražio širu informaciju o terorističkom činu u "Fisu" u Vitezu, jer istraga još uvijek nije završena.

"Imam premalo informacija, a čim istraga bude završena, zatražićemo kompletnu informaciju, jer to zaslužuje veliku pažnju", rekao je Zrno.

Član Komisije za odbranu i bezbjednost BiH Hazim Rančić rekao je da nema operativnih podataka niti zna kvalifikaciju krivičnog djela u Vitezu.

Niko od sagovornika nije htio da kaže da li će pred nadležnim institucijama BiH pokrenuti pitanje odgovornosti najviših zvaničnika Obe i Sipe zbog propusta u "slučaju Vitez".

Izvor "Glasa Srpske" blizak policijskim krugovima navodi da je Amir Ibrahimi, osumnjičen za učestvovanje u podmetanju eksplozije u tržnom centru "Fis" u Vitezu, u BiH došao iz Njemačke kako bi učestvovao u ovom terorističkom napadu.

"Ibrahimi je veza između naručioca i izvršioca napada u 'Fisu', što znači da je bio u vezi sa organizatorima tog terorističkog čina koji sjede u Zagrebu", tvrdi izvor i dodaje da Ibrahimi nema veze sa mafijaškim klanom Gaši iz Sarajeva, a pošto je albanska mafija centralizovana, on je bio direktno na vezi sa centralom u Zagrebu.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE