• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Skupština RS: Za robne rezerve 17 miliona KM

Poslanici Skupštine RS usvojili su Nacrt srednjoročne strategije obnavljanja i razvoja Republičkih robnih rezervi u periodu od 2009. do 2014. godine.

 Skupština RS: Za robne rezerve 17 miliona KM Izvor: MONDO

Usvojenim nacrtom je predviđeno da u ovu oblast u narednih pet godina bude uloženo 17 miliona KM.

Republička direkcija za robne rezerve trenutno raspolaže zalihama robnih rezervi čija vrijednost se, prema realizaciji Akcionog plana za 2007. i 2008. godinu, procjenjuje na devet miliona maraka.

"Za potrebe formiranja sistema robnih rezervi prema međunarodnim i regionalnim mjerilima i standardima, odnosno za formiranje potrebne količine robnih rezervi za godinu dana, potrebno je uložiti u narednih pet godina 17 miliona maraka", istakao je ministar trgovine i turizma RS Predrag Gluhaković, obrazlažući narodnim poslanicima Nacrt srednjoročne strategije obnavljanja i razvoja republičkih robnih rezervi u RS u periodu 2009/2014. godina.

Gluhaković je rekao da RS, takođe, treba da formira vlastite skladišne i terminalske kapacitete u skladu sa direktivama EU u ovoj oblasti.

On je istakao da su tri ključne grupe dobara koje su ocijenjene kao prioritet za akumulaciju zaliha unutar sistema robnih rezervi - žitarice i prerađevine od žitarica, meso i mesne prerađevine, nafta i naftni derivati.

Gluhaković je rekao je da su posljednja dešavanja na svjetskom tržištu dobara i energenata mnogo uticala na povećanje značaja sistema upravljanja robnim rezervama, ističući da su države koje su svjetsku ekonomsku krizu dočekale spremno bile suočene sa znatno manjim problemima od onih koji to nisu.

On je naveo da svjetske vlade, vlade zemalja EU, kao i Vlada RS pred sobom imaju ograničene instrumente za ublažavanje posljedica krize, dodajući da intervencionističke mjere, kao što su kontrola cijena i ograničavanje uvoza i izvoza, imaju ograničene efekte za RS najviše zbog procesa EU, te pristupanja BiH Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.

Gluhaković je rekao da mjere koje ostaju Vladi RS na raspolaganju radi zaštite građana, posebno najsiromašnijih su fiskalni instrumenti smanjenje poreza na određene prehrambene proizvode, robe, sirovine i sredstva za proizvodnju hrane.

On je rekao da će Vlada RS radi poboljšanja standarda svojih građana i razvoja privrede, u skladu sa mogućnostima i raspoloživim sredstvima, težiti povećanju izdvajanja za sisteme robnih zaliha.

Poslanik SNSD-a Nenad Kesić smatra da Strategija mora imati jasno definisane ciljeve, izvore finansiranja, tehnike zamjene robnih rezervi i skladišta, ističući da jedna od uloga robnih rezervi treba biti da pomogne poljoprivrednom sektoru.

Poslanik SDS-a Goran Perković smatra da Republičke robne rezerve moraju uticati na smanjenje cijena nafte, naftnih derivata i prehrambenih proizvoda u RS, te moraju raditi na otkupu domaćih poljoprivrednih proizvoda preko robnih rezervi.

Poslanik PDP-a Aleksandar Golijanin rekao je da Vlada RS mora stimulisati domaću poljoprivrednu proizvodnju radi punjenja zaliha robnih rezervi.

On je rekao da je 209 tona nafte u Republičkim robnim rezervama nedovoljna količina ovog energenta s obzirom da svaka benzinska pumpa ima toliku količinu nafte.

Poslanik SDS-a Lazo Marić smatra da predviđena sredstva od 17 miliona maraka u Srednjoročnoj strategiji nisu dovoljna, zbog čega je predložio da u prijedlogu Strategije bude najmanje 30 miliona maraka.

Poslanik Socijalističke partije Petar Đokić rekao je da Robne rezerve nemaju dovoljno sredstava za snabdijevanje zalihama robnih rezervi, imajući u vidu trenutna globalna kretanja i krizu na svjetskom tržištu.

Đokić je pozvao Vladu RS da interveniše nabavkom dovoljne količine nafte na tržištu, kako bi se primorali distrubuteri nafte da smanje cijenu tečnih energenata u RS.

Ministar trgovine i turizma RS Predrag Gluhaković rekao je u završnoj riječi da će Vlada RS povećati vrijednost robnih rezervi do kraja godine sa devet na 12 miliona maraka, jer je u planu kupovina 10 000 tona kukuruza.

On je izrazio očekivanje da će do kraja godine biti sačinjen kvaltetan Prijedlog srednjoročne strategije.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE