• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RS za povećanje budžeta zajedničkih institucija

Džombić je rekao da mu nisu poznati zahtjevi za povećanjem budžeta za 28 odsto, ali da RS na takvo povećanje ne može dati saglasnost...

 RS za povećanje budžeta zajedničkih institucija Izvor: MONDO

Ministar finansija Republike Srpske (RS) Aleksandar Džombić izjavio je da će Srpska dati saglasnost na povećanje budžeta zajedničkih institucija BiH za maksimalno 50 miliona KM u odnosu na prošlogodišnji, koji je iznosio 924.000.000 KM.

Džombić je u izjavi Srni rekao da mu nisu poznati zahtjevi za povećanjem budžeta zajedničkih institucija BiH za 28 odsto, ali i istakao da RS na takvo povećanje ne može dati saglasnost.

"Naše procjene su da je realan rast indirektnih poreza od 3,95 odsto i smatramo da bi povećanje budžeta zajedničkih institucija trebalo da prati povećanje indirektnih poreza. Svako ostalo povećanje ugrozilo bi finansijsku stabilnost BiH i moglo negativno uticati na entitete, jer bi enormno pvoećali javnu potršnju", ocijenio je Džombić.

On je istakao da RS ranije nije pristala ni na prijašnji zahtjev za povećanjem na 1.080.000.000 KM.

Ministar finansija RS kaže da je informisan da Savjetodavna grupa, koju je imenovao Fisklani savjet, radi na pravilnicima i utvrđivanju fiskalnih ciljeva i politika i da se neće moći dozvoliti rast bilo kojeg budžeta, pa ni ovog zajedničkog institucija, bez realne osnove.

Džombić je istakao da sve preporuke Međunarodnog monetarnog fonda, čemu u prilog idu i analize u RS, pokazuju da se na povećanje budžeta u narednom periodu mora ići vrlo restriktivno, na svim nivoima vlasti.

Mediji u BiH ovih dana prenose da, nacrt budžeta institucija BiH za 2009. godinu iznosi 1.540.794.000 KM, što je za 28 odsto ili oko 341 milion više od ovogodišnjega. Od toga, kako je predviđeno, na finansiranje institucija BiH odnosi se 1.159.489.000, što je za 221 milion ili 24 posto više nego ove godine, dok su i sredstva za finansiranje vanjskog duga uvećana za skoro 384 miliona ili 47 odsto.(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE