• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Skupština RS usvojila nekoliko izvještaja

Skupština Republike Srpske usvojila je nekoliko Izvještaja tokom današnje sjednice u Banjaluci.

 Skupština RS usvojila nekoliko izvještaja Izvor: MONDO

Narodna skupština Republike Srpsk usvojila je Izvještaj sa tematske sjednice Odbora jednakih mogućnosti "Nasilje u porodici i primjena Akcionog plana za borbu protiv nasilja u porodici", u kojem se navodi da je potrebno revidirati i dopuniti pravne akte i ujednačiti pravnu praksu u vezi nasilja u porodici.

Predsjednik Odobra Ivka Ristić rekla je da problem nasilja u porodici treba rješavati putem prevencije, zaštite i procesuiranja počinilaca, zbog čega je potrebno uskladiti sve pravne akte, kojima se direktno i indirektno reguliše ova oblast.

"Potrebno je obučiti i posebno senzibilisati sudije i tužioce za postupke koji se vode za krivična djela nasilja u porodici, da bi se obezbijedilo efikasno sprovođenje zaštitinih mjera koje su propisane zakonom i zaštitile žrtve nasilja od sekundarne viktimizacije prije, tokom i nakon procesuiranja", kazala je Ristićeva.

Ona je istakla da je neophodno unaprijediti praksu postupanja svih institutcija i subjekata zaštite od nasilja u porodici, naročito u smislu eliminisanja problema u vezi sa izricanjem zaštitih mjera, koje se odnose na udaljenje počinioca iz kuće ili stana.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je i Izvješataj o radu Regulatorne komisije za energetiku RS za prošlu godinu, koji sadrži informaciju o karakterističnim pokazateljima funkcionisanja elektroenergetskog sektora i tržišta električne energije u RS u 2007. godini.

Obrazlažući Izvještaj narodnim poslanicima, predsjednik Regulatorne komisije za energetiku RS Milenko Čokorilo rekao je da se rad Regulatorne komisije u 2007. godini odvijao u skladu sa finansijskim planom - budžetom i planiranim poslovnim aktivnostima koje su bile usmjerene na uspostavljanje i unapređenje regulatornog okvira potrebnog za napredovanje procesa reforme energetskog sektora u RS ka funkcionisanju u punim tržišnim uslovima.

Čokorilo je naveo da je Regulatorna komisija u 2007. godini izdala 20 dozvola za obavljanje elektroenergetske djelatnosti, od kojih osam za proizvodnju, po pet za distribuciju i snabdijevanje tarifnih kupaca, te dvije za snabdijevanje i trgovinu električnom energijom.

Čokorilo je naveo da je u toku 2007. Regulatoru podeseno 122 zahtjeva za rješavanje spora iz regulatorne nadležnosti, od čega je 106 riješeno do kraja te godine, a ostali su sa procedurom rješavanja rješavani u ovoj godini.

On je dodao da su u 2007.godini zaprimljene i rješavane dvije žalbe na rješenje o izdatoj elektroenergetskoj saglasnosti.

Narodna skupština Republike Srpske (RS) usvojila je izvještaje Agencije za osiguranje RS za 2007. godinu, u kojim se navodi da je pet postojećih osiguravajućeg društava dobilo dozvolu za rad, za četiri je postupak nastavljen u ovoj godini, a izdate su i dozvole za dva novoosnovanja društva, koja su registrovana za poslove neživotnih osiguranja.

Narodna skupština Republike Srpske (RS) nije prihvatila izvještaj Komisije za hartije od vrijednosti za 2007. godinu, u kojem se navodi da je ukupan promet na svim segmentima Banjalučke berze ostvaren u iznosu 742.582.291 KM, što je za 91,16 odsto više nego prošle godine.

U izvještaju se navodi da je došlo do izvjesnih promjena u strukturi ostvarenog prometa po pojedinim segmentima tržišta i da se intenzivinije trgovalo akcijama investicionih fondova, što čini 34,34 odsto ukupnog prometa.

Predsjednik Komisije Miodrag Jandrić rekao je da je rad Komisije u prošloj godini bio je baziran na četiri dijela - zakonodavni, period transformacije postojećih investicionih fondova, izradu portala radi informisanja javnosti i edukativne aktivnosti. (MONDO/Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE