• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Simboli RS pred Ustavnim sudom

Zajednička komisija Narodne skupštine i Vijeća naroda RS nije postigla dogovor o grbu i himni RS pa će o simbolima odlučivati Ustavni sud.

 Simboli RS pred Ustavnim sudom Izvor: MONDO

Zajednička komisija Vijeća naroda i Narodne skupštine Republike Srpske u ponedjeljak nije postigla dogovor o amandmanima Bošnjaka i Hrvata na novi grb i himnu RS, pa će o tim simbolima konačnu riječ dati Ustavni sud RS.

Predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić rekao je da je prijedlog amandmana Kluba Bošnjaka i Kluba Hrvata u Vijeću naroda RS na grb RS bio jedno od pet rješenja iz užeg izbora koja su bila u proceduri, ističući da on nije mogao odustati od onog što je bio prijedlog Komisije za simbole RS, zbog čega ovaj zakon ide pred Ustavni sud RS na ocjenu zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

Radojičić je rekao da je Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS na himnu RS dao amandman osporavajući određeni dio teksta, ali da ni u ovom slučaju nije mogao odustati od prijedloga Komisije za simbole i tu će Ustavni sud RS odlučivati o prihvatljivosti zahtjeva i eventualnom meritumu od Kluba Bošnjaka.

Predsjedavasjući Vijeća naroda RS Dževad Osmančević je, poslije neuspelog pokušaja da se nadje rješenje za grb i himnu RS, rekao novinarima da na sjednici Zajedničke komisije konstatno nema podrške za usvajanje bošnjačkih i hrvatskih amandmana kada su u pitanju novi simboli RS.

Na Ustavni zakon o grbu i himni RS stavljen je veto bošnjackih delegata, a hrvatski su to uradili samo u slučaju grba RS.

Bošnjački delegati smatraju da u usvojenim rješenjima novog grba RS ne mogu prepoznati svoj istorijski, kulturološki i drugi identitet, a sličan stav imali su i hrvatski delegati Vijeća naroda RS.

Što se tiče himne, Bošnajci smatraju da se u njenom tekstu o RS govori kao o državi.

Parlament RS je, na julskom zasedanju, usvojio dopune Ustavnog zakona o zastavi, grbu i himni RS.

Nova himna, koju su izglasali poslanici, je kompozicija "Moja Republika" autora Mladena Matovića iz Banjeluke.

Prema usvojenom rješenju novi grb RS ima u crvenom štitu srebrnog dvoglavog orla u poletu, sa po jednim zlatnim krinom sa obje strane orlovog repa.

Na grudima orla je crveni štit, a na njemu srebrni krst izmedju četiri srebrna ocila, bridovima okrenuta ka stablu krsta, dok su držači grba dva propeta crvena lava, od kojih je desni krunisan zatvorenom zlatnom kraljevskom krunom sa pet vidljivih poluarkusa, a lijevi otvorenom zlatnom kraljevskom krunom sa tri ljiljana u vijencu.

I nedavna skupštinska rezolucijau kojoj se govori o ciljevima RS, ići će na ocenu ustavnosti.

Veto na tu rezoluciju stavili su bošnjački delegati u Veću naroda RS, ocjenjujući da je njome ugrožen njihov nacionalni interes.

U skupštinskoj Rezoluciji o ciljevima i mjerama RS, bošnjački delegati su pokrenuli pitanje vitalnog nacionalnog interesa, smatrajući da se u tom dokumentu poziva i na neke ranije rezolucije u kojima se govori o referendumu u RS.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE