• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Robinson: Tribunal mora da sudi Mladiću i Hadžiću

Patrik Robinson izjavio je da će nastaviti da insistira da ovaj sud ne bude zatvoren prije nego što budu održana suđenja Mladiću i Hadžiću...

 Robinson: Tribunal mora da sudi Mladiću i Hadžiću Izvor: MONDO

Novoizabrani predsjednik Haškog tribunala Patrik Robinson izjavio je da će nastaviti da insistira da ovaj sud ne bude zatvoren prije nego što budu održana suđenja Ratku Mladiću i Goranu Hadžiću.

Robinson u pisanoj izjavi, povodom stupanja na dužnost, ocijenio je da to što su Mladić i Hadžić još na slobodi "baca sjenku na dostignuća Tribunala".

"Čast mi je da budem izabran za šestog predsjednika Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju. Potpuno svjestan da je ovo ključna etapa u radu Tribunala, nastojaću da ovu instituciju dovedem do uspješnog okončanja njenog mandata", istakao je Robinson, koji je sudija sa Jamajke.

On je ukazao da je, kao sudija koji deset godina radi za Tribunal, upoznat i sa njegovim dostignućima i sa izazovima.

"Tribunal je odredio smijer međunarodne pravde i odigrao pionirsku ulogu u razovoju međunarodnog humanitarnog prava", istakao je Robinson i dodao da je Haški sud pomogao u jačanju vladavine prava u državama bivše Jugoslavije.

On napominje da je Tribunal uložio mnogo enegrije u građenju partnerskih odnosa sa pravosuđima u regionu i sugeriše da ta saradnja mora biti intenzivirana sada kada se ovaj sud bliži ispunjavanju mandata.

Robinson je izrazio nadu da će međunarodna zajednica nastaviti da snažno podržava Tribunal, kao što je to bilo u prošlosti.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE