• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RS ne krši ustav: Silajdžić bez argumenata

Ustavni sud BiH odbacio zahtjev Harisa Silajdžića kojim je tražio da se zaustavi RS da, kako je ocijenio, flagrantno i kontinuirano krši Ustav BiH.

 RS ne krši ustav: Silajdžić bez argumenata Izvor: MONDO

Ustavni sud BiH odbacio je kao neosnovan zahtjev člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića, kojim je tražio da se zaustavi Republika Srpska (RS) da, kako je ocijenio, flagrantno i kontinuirano krši Ustav BiH.

Ustavni sud BiH zaključio je da Silajdžić kao podnosilac zahtjeva nije ponudio argumente na osnovu kojih bi se moglo zaključiti da je donošenje privremene mjere potrebno u interesu stranaka ili pravilnog vođenja postupka, već argumente od kojih zavisi konačna odluka o zahtjevu za ocjenu ustavnosti, saopšteno je iz ovog suda.

Silajdžić je 15. septembra pokrenuo spor protiv RS i zatražio određivanje privremenih mjera radi, kako je naveo, sprečavanja "daljeg antiustavnog djelovanja RS".

Predmet spora su odluke, akti i aktivnosti RS prema američkoj Vladi i drugim institucijama SAD, jer je, kako smatra Silajdžić, to spoljnopolitičko djelovanje koje je u isključivoj nadležnosti BiH.

Silajdžić je naveo da Srpska na osnovu sporazuma sa lobističkom kućom "Kvin Gilespi Asošijejt El-El-Si" (Quinn Gillespie & Assotiat LLC) za lobiranje mjesečno plaća 120.000 dolara i od Ustavnog suda BiH zatražio da zaustavi dalju neustavnu potrošnju novca poreskih obveznika do donošenja odluke o zahtjevu.

Ustavni sud BiH je kao neosnovan odbio i zahtjev zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Milorada Živkovića, koji je tražio da se "suspenduje" odredba člana 13 Zakona o Sudu BiH do donošenja odluke o zahtjevu za ocjenu ustavnosti te odredbe.

Ustavni sud je zaključio da Živković nije na odgovorajući način obrazložio "interes" u smislu člana 77. stav 1. Pravila Ustavnog suda koji, eventualno, treba biti uzet u obzir i koji bi mogao voditi donošenju odluke o privremenoj mjeri kakvu podnosilac zahtjeva traži, niti je ponudio odgovarajuće razloge i dokaze koji bi opravdali takvu intervenciju.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE