• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prioriteti BiH kandidatura u EU i članstvo u MAP

Status kandidata za pristupanje EU i prijem u MAP dva su najvažnija cilja BiH za narednu godinu, kaže Sven Alkalaj.

 Prioriteti BiH kandidatura u EU i članstvo u MAP Izvor: MONDO


Status kandidata za pristupanje EU i prijem u Akcioni plan za članstvo u NATO savez (MAP) dva su najvažnija spoljnopolitička cilja BiH za narednu godinu, istakao je ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj.

Kao važne ciljeve u spoljnoj politici BiH u idućoj godini Alkalaj je izdvojio kompletnu liberalizaciju viznog režima i nestalno članstvo u Savjetu bezbjednosti UN za 2010. i 2011. godinu.

Govoreći na predavanju "Bosanskohercegovačka spoljna politika" na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu, Alkalaj je kao prioritete u spoljnoj politici BiH istakao očuvanje i zaštitu nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH u međunarodno priznatim granicama, potpunu i dosljednu implementaciju Dejtonskog mirovnog sporazuma i pristupanje BiH procesima evroatlantskih integracija.

Na vrhu prioriteta spoljne politike BiH su i učešće BiH u multilateralnim aktivnostima, posebno u sklopu sistema UN, Savjeta Evrope, OEBS, Organizacije islamske konferencije, te promocija BiH kao partnera u međunarodnim ekonomskim odnosima i aktivnosti koje će omogućiti prijem BiH u Svjetsku trgovinsku organizaciju i druge međunarodne organizacije i asocijacije.

Kao najveće skorije uspjehe u oblasti inostranih poslova Alkalaj je naveo potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, zvanični početak dijaloga o liberealizaciji viznog režima, intezivirani dijalog sa NATO kao krupan korak BiH ka NATO i EU te članstvo u Savjetu za ljudska prava UN.

Kao uspjehe Alkalaj je izdvojio uspostavljanje sjedišta sekretarijata Savjeta za regionalnu saradnju u Sarajevu, izradu Nacrta zakona o inostranim poslovima, te finalnu fazu u pregovorima BiH sa Svjetskom trgovinskom organizacijom.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE