• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Provjeriti ratnu prošlost mudžahedina"

Prilikom odluka o deportaciji mudžahedina iz BiH mora se voditi računa o njihovoj ratnoj prošlosti i kazniti ih za eventualna zlodjela.

 "Provjeriti ratnu prošlost mudžahedina" Izvor: MONDO

Prilikom odluka o deportaciji mudžahedina iz BiH mora se voditi računa o njihovoj ratnoj prošlosti, jer se ne smije dozvoliti da neko ko je okrvavio ruke tokom rata u BiH ode odavde i prođe nekažnjeno - upozorio je predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske /RS/ Nedeljko Mitrović.

Mitrović je rekao da iz Tužilaštva BiH još niko nije odgovorio na zahtjev ove organizacije da se utvrdi uloga mudžahedina u proteklom ratu i to prije njihove deportacije iz BiH - ni rukovodilac Posebnog odjeljenja za ratne zločine u Tužilaštvu BiH Dejvid Švendimen, kojem su lično uputili takav zahtjev, niti bilo ko drugi.

Prema njegovim riječima, porodicama zarobljenih i poginulih vojnika, kao i nestalih civila mnogo bi značilo da bar znaju hoće li Tužilaštvo BiH pokrenuti istragu o navodima, ne samo onog utvrđenog u presudi Haškog tribunala, već i iskazima brojnih svjedoka mudžahedinskog "orgijanja" po "bosanskim gudurama".

"Ako već po presudi Haškog tribunala bivši komandant Glavnog štaba Armije BiH general Rasim Delić ne snosi odgovornost za zločine koje su počinili islamski `sveti ratnici`, ko je onda kriv za monstruozna ubistva i ritualna odsijecanja glave zarobljenim srpskim i hrvatskim civilima i vojnicima tokom rata u BiH", pitaju porodice zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS.

Rukovodilac Operativnog tima za nestala lica RS Goran Krčmar naglasio je da bi islamski "sveti ratnici" za koje se utvrdi da su na nelegalan način došli do državljanstva BiH mogli da budu deportovani iz BiH samo uz saglasnost pravosudnih organa.

"Tek kada Tužilaštvo BiH utvrdi da se protiv te osobe ne vodi nikakav krivični postupak i da nije na listi onih koji su počinili zločine, onda može da bude deportovan iz BiH. U protivnom, doći ćemo u situaciju da će iz BiH biti protjerani mnogi zločinci, a da će se kasnije, kada budu podignute optužnice, nadležni moći izvlačiti na to da te osobe nisu dostupne organima gonjenja" - upozorava Krčmar.

Protiv osnivača odreda "El mudžahedin" i njegovog duhovnog vođe Šejha Abu Abdela Aziza al Muntesiba, poznatijeg kao Barbaros ili Riđobradi, policija RS još prije tri godine podnijela je krivičnu prijavu, ali u Tužilaštvu BiH tvrde da ta osoba nije dostupna organima BiH.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić rekao je za "Fokus" da su istrage u toku i da o konkretnim imenima i slučajevima u ovom trenutku ne može da govori.

Nedeljko Mitrović upozorio je da nadležni u Sarajevu kupuju vrijeme odugovlačeći sa podizanjem optužnica protiv pripadnika odreda "El mudžahedin".

Mitrović tvrdi, pozivajući se na dobro obaviještene izvore, da se pojedini predmeti samo prebacuju od sudije do sudije, da bi na kraju završili na dnu nekih ladica, prekriveni prašinom i zaboravom.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE