• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Od 210 zaposlenih 108 Bošnjaka

U Ministarstvu inostranih poslova (MIP) BiH od 210 zaposlenih u sjedištu, 108 su Bošnjaci, 54 Srbi, 41 Hrvat, a sedam je iz reda ostalih.

 Od 210 zaposlenih 108 Bošnjaka Izvor: MONDO

Kako je navedeno u informaciji Odsjeka za opšte poslove MIP-a, nema nacionalnog balansa ni u strukturi rukovodećih službenika.

Od 25 šefova odsjeka 14 je Bošnjaka, pet Srba i tri Hrvata, dok su još tri ova mjesta upražnjena. Ni ove brojke ne slažu se sa stvarnim stanjem koje se vodi u sistematizaciji radnih mjesta, jer su vršioci dužnosti druge nacionalnosti od predviđene, poput šefa Odsjeka za pravne i kadrovske poslove - pišu "Nezavisne novine" pozivajući se na ovu informaciju.

Skoro dvije godine upražnjena su dva od četiri mjesta pomoćnika ministara.

U informaciji MIP-a, koja je dostavljena Srpskom građanskom vijeću 20. oktobra na njihov zahtjev, piše da su od šest načelnika odjeljenja tri Bošnjaka, dva Hrvata i jedan Srbin. Međutim, na zvaničnoj veb stranici može se vidjeti da ove pozicije nisu popunjene, kao u Sektoru za informisanje, gdje je ranije načelnik bio iz reda Srba.

Prema posljednjim rješenjima ministra inostranih poslova BiH Svena Alkalaja o imenovanjima u diplomatsko-konzularana predstavništva (DKP) BiH, poput Londona ili Beča, ni tu se ne poštuje nacionalna struktura.

"Podaci o nacionalnoj strukturi u MIP-u su poražavajući, ali Predsjedništvo BiH na to ne može uticati jer se radi o državnim službenicima. Međutim, može i mora uticati da se poštuje sporazum iz 2003. godine o nacionalnoj strukturi u DKP-ima, gdje je obavezna rotacija. Nejasno je ako je tročlana komisija u maju uradila raspored po nacionalnoj strukturi zašto to ministar ne prihvata, niti nam to dostavlja", rekla je Nina Sajić, savjetnik za spoljnu politiku Nebojše Radmanovića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Damir Arnaut, savjetnik člana Predsjedništva Harisa Silajdžića, rekao je da ne može komentarisati podatke koje nije vidio, ali da će ih zatražiti od MIP-a i analizirati ih.

"Naš kabinet zalaže se za ravnopravnu zastupljenost svih konstitutivnih naroda i ostalih. Tražićemo uvid u te podatke", rekao je Arnaut.

Hrvatski član Predsjedništva Željko Komšić još ljetos je upozorio da Hrvati u MIP-u nisu zastupljeni na rukovodnim pozicijama.

Predsjedništvo BiH od jula čeka da im iz MIP-a dostave nacionalnu strukturu diplomatskog osoblja i zaposlenih u sjedištu.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE