• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Popis važan za ekonomski razvoj

Popis stanovništva veoma je važan za administrativni i ekonomski razvoj BiH i mogao bi da bude obavljen u prvoj polovini 2011. godine

 Popis važan za ekonomski razvoj  Izvor: MONDO

Popis stanovništva i domaćinstava veoma je važan za administrativni i ekonomski razvoj BiH, koja je na dobrom putu da obezbijedi da ovaj posao bude obavljen u prvoj polovini 2011. godine, izjavio je danas u Sarajevu zamjenik šefa Delegacije Evropske komisije u BiH Boris Jaročević.

"Trebamo taj popis da bi obezbijedili značajnije investicije", istakao je Jaročević na finalnoj konferenciji Kards tvining projekta pod nazivom "Podrška EU statističkom sektoru - faza tri".

Ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić rekao je da je prošlosedmična odluka o otpočinjanju priprema za popis stanovništva, domaćinstava i stanova 2011. godine, bez obzira na složenu političku situaciju u BiH, još jedan korak naprijed ka ispunjenju obaveza i gradnji temelja modernog statističkog sistema BiH, ali istovremeno i velika odgovornost.

"Ovaj proces treba da prati naravno i razvoj statistike i na nivou entiteta i drugih zvaničnih proizvođača statistike, te uklanjanje svih barijera unutar statističkog sistema BiH, kao i visok stepen međuinstitucionalne saradnje na svim nivoima vlasti u BiH" - rekao je Vrankić.

Zamjenik generalnog direktora Eurostata Marija Bohata naglasila je da je izuzetno važno da popis u BiH bude urađen kada i u drugim zemljama EU radi uporednih podataka.

Prema njenim riječima, Eurostat je spreman da BiH pruži podršku i pomoć u popisu.

Direktor Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinović potvrdio je da su otpočele tehničke pripreme za provođenje popisa stanovništva u BiH.

On je rekao da je za sada napravljen koncept dokumenata svih aktivnosti koje je potrebno provesti za popis stanovništva, kao i finansijski aspekt popisa.

"Dogovorio sam sa direktorom entitetskih zavoda za statistiku da napravimo koordinaciono tijelo koje će koordinisati svim aktivnostima priprema za popis" - pojasnio je Milinović.

Predviđeno je da naredne godine bude urađen pilot-popis stanovništva BiH, koji bi trebalo da obuhvati manji uzorak stanovništva, što bi trebalo da bude dobra priprema za probni popis 2010. godine, prije planiranog stvarnog.

"Popis je uslov za ulazak BiH u EU, jer EU neće primiti u članstvo nijednu zemlju a da ne zna koliko ona ima stanovnika. Pristupni fondovi vežu se uz broj stanovnika. Na osnovu popisa biće urađene socijalne, razvojne i finansijske politike. Za sve to moramo znati broj ljudi" - pojasnio je Milinović.

Prema prvim procjenama, popis stanovništva u BiH koštaće oko 20 miliona KM.

Na prošlonedjeljnoj sjednici Savjet ministara BiH zadužio je Agenciju za statistiku da započne zvanične pripreme za provođenje popisa, vodeći računa o svim elementima koje pripisuje Eusrostat, uključujući i pokazatelje etničke, vjerske i jezičke pripadnosti.

Agencija je zadužena da pripremi i Savjetu ministara dostavi u roku od 15 dana prijedlog odluke o formiranju interresorne radne grupe za izradu nacrta zakona o popisu stanovništva u BiH.

Odlučeno je da će popis stanovništva iz 1991. godine i dalje biti osnova za nacionalnu zastupljenost u svim državnim, entitetskim, kantonalnim i opštinskim institucijama do 2014. godine.

Zaduženo je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice da, u saradnji sa resornim entitetskim i drugim nadležnim institucijama, predloži aktivnosti za realizaciju programa povratka u periodu od 2009. do 2014. godine.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE