• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naslijeđeni objekti nedostupni za BiH?

Srbija već dvije godine blokira da preda objekte koje je BiH dobila na osnovu Sporazuma o sukcesiji, izjavio je sekretar MIP-a Adnan Hadžikapetanović.

 Naslijeđeni objekti nedostupni za BiH? Izvor: MONDO

Sekretar Ministarstva inostranih poslova Bosne i Hercegovine Adnan Hadžikapetanović izjavio da Srbija već dvije godine blokira proces preuzimanja zgrada ambasada i stanova koje je BiH dobila na osnovu Sporazuma o sukcesiji imovine bivše SFRJ.

"Srpske vlasti već dvije godine blokiraju proces preuzimanja zgrada ambasada i stanova koje je BiH, temeljem Sporazuma o sukcesiji imovine bivše SFRJ, Aneks B, dobila u dosadašnjoj raspodeli", rekao je Hadžikapetanović u intervjuu za "Dnevni avaz".

Zbog toga će, prema pisanju lista, Hadžkapetanović, koji je ovlašćeni pregovarač uime BiH, ove nedelje "po ko zna koji put razgovarati sa pregovaračkim timom Vlade Republike Srbije".

Uoči odlaska u Beograd, Hadžikapetanović, kako kaže, s obzirom na dosadašnje iskustvo, nije optimista.

On je prošle sedmice, na zahtev ministra finansija i trezora BiH Dragana Vrankića uputio dopis, kojim obaveštava Savet ministara BiH o preduzetim koracima, kako bi se što pre okončao proces raspodjele imovine diplomatsko-konzularne mreže bivše SFRJ.

"Blokada je nastupila u januaru 2007. godine, kada je, na sastanku u Skoplju, zaključeno da će primopredaja od dosadašnjeg posjednika, Srbije, biti obavljena do juna iste godine za rezidencije, a najkasnije do kraja prošle godine za zgrade ambasada", kaže Hadžikapetanović.

Prema njegovim riječima, "BiH ni do danas nije preuzela svoje objekte, i to isključivo zbog odbijanja Srbije da ispuni svoju preuzetu i potpisanu obavezu".

Hadžkapetanović, dalje, tvrdi da pregovarački sastanak, koji je bio zakazan za maj prošle godine, nije održan, a u medjuvremenu je MIP Srbije zemljama nastalim raspadom bivše Jugoslavije uputio dopis s predlogom da nepodeljeni objekti, koji je više od 50 odsto, budu prodati, a novac podeljen prema ranije utvrdjenom ključu za podelu te imovine.

BiH i ostale zemlje sukcesori, ističe Hadžikapetanović, odbili su taj predlog, jer je, po njemu, suprotan Sporazumu o pitanjima sukcesije bivše SFRJ, kojim je predvidjeno da svi objekti budu podeljeni, a oni koje možda niko ne želi, tek onda prodati.

Hadžikapetanović na kraju kaže da je Savet ministara BiH obavestio da preuzimanje objekata i raspodela ostatka imovine bivše SFRJ isključivo zavisi od političke odluke Srbije.

U slučaju da se ne postigne dogovor, ističe Hadžikapetanović, jedini način je internacionalizacija cijelog slučaja u Savjetu Evrope.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE