• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Silajdžić opet optužuje RS

Haris Silajdžić je optužio Republiku Srpsku da blokira BiH. Iz RS su uslijedile reakcije na njegov novi "napad".

 Silajdžić opet optužuje RS Izvor: MONDO

Bošnjački član Predsjedništva BiH smatra da će BiH "uskoro ući u najopasniju fazu svoga postojanja od završetka rata" i ističe da će se to desiti ukoliko međunarodna zajednica ponovo ne procijeni svoju sadašnju taktiku u odnosu na BiH.

U otvorenom pismu liderima zemalja članica Savjeta za provođenje mira u BiH, EU i NATO-a se navodi da se "mirenjem sa zahtjevima" Republike Srpske (RS) ne bi pomoglo da se ovaj proces pokrene i da će, nakon povlačenja OHR-a i slabljenja države, svi blokirani mehanizmi ostati.

Bošnjački član Predsjedništva BiH smatra da bi RS bila ohrabrena postignutim i nastavila da blokira BiH u vršenju njenih dužnosti, posebno nakon smanjenja tih nadležnosti.

"Krajnji rezultat bio bi stagnacija države BiH koja nije u stanju da govori jednim jezikom ili funkcioniše kao jedna država" , tvrdi Silajdžić.

On je naglasio da su pitanja statusa državne imovine i popis stanovništva samo "ubrzala njegovo pismo".

"Trinaest godina nakon Dejtonskog sporazuma, svjedoci smo finalne faze pokušaja transformacije BiH u labavu uniju njena dva etiteta",  naveo je Silajdžić.

On je dodao da se stiče utisak da je međunarodna zajednica spremna da to prihvati i da takva taktika "sigurno dalje potkopava stabilnost BiH".

Predsjednik Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić izjavio je da Haris Silajdžić postaje dosadan predstavnicima međunarodnih institucija, od kojih traži da rade njegov posao, što više niko u svijetu neće.

"Za međunarodnu zajednicu BiH je riješen problem, postavljeni su temelji preko Dejtonskog sprazuma, i bukvalno više niko ne želi da provodi staru politiku međunarodne intervencije, odnosno upravljanja BiH", rekao je Ivanić Srni i naglasio da Silajdžića na međunarodnoj sceni niko više ne podržava.

Reagujući na pismo Silajdžića liderima zemalja članica Savjeta za provođenje mira u BiH, EU i NATO-a u kome se navodi da će BiH "uskoro ući u najopasniju fazu svoga postojanja od završetka rata", ukoliko međunarodna zajednica ponovo ne procjeni svoju sadašnju taktiku u odnosu na BiH, Ivanić je istakao da svi očekuju od političara u BiH da rade svoj posao, odnosno da oni budu ti koji prave kompromis.

"Velike zemlje imaju ozbiljne probleme širom svijeta, u Avganistanu, Iraku, Iranu, zaoštravanje oko Gruzije, svjetska ekonomska kriza i ovakvi zahtjevi sasvim sigurno neće naići na odobravanje i više ne razumijem ni samog Silajdžića zašto to sve skupa radi", naglasio je Ivanić.

On kaže da su ovakvi zahtjevi potpuno nerealni i da će imati negativne posljedice po samog Silajdžića i po takvu koncepciju "što je dobro za BiH, jer niko više neće da radi posao ljudi iz BiH".

Republika Srpska (RS) ne blokira BiH, kako to tvrdi Haris Silajdžić, nego pokazuje kako se ekonomskim razvojem i političkom efikasnošću može ići naprijed, izjavio je Srni izvršni sekretar SNSD-a Rajko Vasić.

"RS se ekonomski razvija i politički je efikasna i kao takva je pokazna vježba za cijelu BiH. Ako neko to ne želi da prihvati, mi ne možemo biti krivci zbog toga", smatra Vasić.

Reagujući na otvoreno pismo, koje je bošnjački član Predsjedništva BiH uputio liderima zemalja članica Savjeta za sprovođenje mira u BiH, EU i NATO-a, Vasić je ocijenio da se Silajdžić proteklih godina kvalifikovao kao nerealan političar, koji nema čvrstu vezu sa političkom stvarnošću u BiH.

"Propast Silajdžićevog koncepta `100 odsto BiH`, ima odraze i na njegovo aktuelno ponašanje. Silajdžić zaboravlja da iza dejtonske BiH, u kojem je RS nepromjenljiva kategorija, stoje sve velike sile koje, vjerovatno, više nijedan drugi problem u svijetu neće okupiti zajedno za istim stolom, da garantuju mir i ovakvo uređenje BiH", ocijenio je Vasić.

On je naveo da bi velike sile napravile drugačiji aranžman ili ga silom postigle da su htjele drugačiju BiH, onakvu kakvu Silajdžić želi u svojim "političkim snovima".

Silajdžić je u pismu, upućenom liderima zemalja članica Savjeta za provođenje mira u BiH, EU i NATO-a, naveo da će BiH "uskoro ući u najopasniju fazu svoga postojanja od završetka rata", ukoliko međunarodna zajednica ponovo ne procijeni sadašnju taktiku u odnosu na BiH.

U pismu se navodi da se "mirenjem sa zahtjevima" RS ne bi pomoglo da se ovaj proces pokrene i da će, nakon povlačenja OHR-a i slabljenja države, svi blokirani mehanizmi ostati. Bošnjački član Predsjedništva BiH smatra da bi RS bila ohrabrena postignutim i nastavila da blokira BiH u vršenju njenih dužnosti, posebno nakon smanjenja tih nadležnosti.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE