• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tihić očekuje podršku iz Brisela

Sulejman Tihić očekuje da će članovi Upravnog odbora PIK-a podržati sporazum trojice lidera o ustavnim promjenama u BiH.

 Tihić očekuje podršku iz Brisela Izvor: MONDO

Predsjednik SDA Sulejman Tihić očekuje da će članovi Upravnog odbora Savjeta za implementaciju mira sutra u Briselu podržati sporazum koji je postignut 8. novembra u Prudu, te dati podsticaj nastavku daljeg dogovaranja i sporazumijevanja političkih snaga u BiH.

"Očekujem da će članovi Savjeta za implementaciju mira dati podsticaj implementaciji Dejtonskog sporazuma i daljem političkom dogovaranju. Takođe, očekujem da se PIK uključi u procese koji mogu da daju odgovore na preostala pitanja koja su sporna u BiH", rekao je Tihić za Srnu.

Lider SDA je naglasio da, prema njegovom mišljenju, odluka o zatvaranju OHR-a ne dolazi u obzir prije ispunjavanja pet ciljeva i dva uslova koji su ranije postavljeni za tranziciju OHR-a u Kancelariju specijalnog predstavnika EU.

"Smatram da je neophodno da prije odlaska OHR-a bude urađena neophodna reforma koja bi otklonila moguću blokadu institucija BiH do koje bi moglo doći ukoliko se OHR ukine prije neophodne ustavne reforme", rekao je Tihić.

Predsjediik SDA smatra da je vrlo vjerovatno da će članovi PIK-a razmišljati u skladu sa strategijom EU za BiH, koju je predstavljena protekle sedmice.

"Međutim, ta strategija ne daje do kraja odgovor oko mandata OHR-a i ostavlja da se stvar procjenjuje naspram prilika u BiH. Zbog toga smatram neophodnim da domaći političari, uz određenu asistenciju međunarodne zajednice, riješe preostala sporna pitanja, uključujući instrumenate deblokade u funkcionisanje institucija BiH kako bi se završio mandat OHR-a", dodao je Tihić.

Predsjednik PDP-a Mladen Ivanić ne očekuje da će na sjednici Savjeta za implementaciju mira biti donesena odluka o gašenju OHR-a i da će sastanak u Briselu biti "prilično rutinski".

Ivanić je rekao Srni da bi odluka o gašenju OHR-a mogla uslijediti u februaru ili martu iduće godine, kada bude konstituisana nova administracija u SAD.

"Na sjednici PIK-a biće razgovora o gašenju OHR-a i očito je da će uloga EU biti sve jača, što znači da će se sa Savjeta za implementaciju mira naglasak sve više prebacivati na zemlje članice EU", rekao je Ivanić, koji đe u Briselu učestvovati u razgovoru šest političkih lidera iz BiH sa političkim direktorima zemalja članica Savjeta.

Ivanić je rekao da vjeruje da će u toj varijanti i dalje ostati prostor za ozbiljnije djelovanje SAD i Rusije.

"Mislim da BiH neće biti tema samo EU, ona će biti dominantna tema za EU, ali moraće da bude prostora i za zemlje garante Dejtonskog sporazuma, a to su SAD i Rusija", smatra on.

"Ne očekujem nikakvu posebnu i spektakularnu sjednicu", rekao je on.

Lider PDP-a izrazio je očekivanje da će saopštenje PIK-a, zahvaljujući sporazumu iz Odžaka, biti pozitivnije nego što bi bilo da nije tog sporazuma.

"Mislim da je taj sporazum sasvim korektan, da omogućava korektan kompromis i da RS nema ni jedan razlog da bude nezadovoljna tim sporazumom", naglasio je Ivanić.

Upravni odbor Savjeta za implementaciju mira sastaće se sutra u Briselu sa predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Nikolom Špirićem i entitetskim premijerima Miloradom Dodikom i Nedžadom Brankovićem, kao i sa liderima šest vladajućih stranaka u BiH.

PIK će nastaviti zasjedanje u četvrtak, 20. novembra, kada će razmotriti napredak koji je BiH postigla u pravcu ispunjavanja pet ciljeva koji su postavljeni u februaru ove godine, kao i trenutnu političku situaciju u zemlji.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE