• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sporan prijedlog zakona o genocidu

Komisija Parlamentarne skupštine BiH dala je negativno mišljenje o prijedlogu zakona o genocidu i zločinima protiv čovječnosti.

 Sporan prijedlog zakona o genocidu Izvor: MONDO

Zajednička komisija za ljudska prava, prava djeteta, mlade, useljeništvo, izbjeglice, azil i etiku Parlamentarne skupštine BiH dala je negativno mišljenje o prijedlogu zakona o zabrani negiranja, minimiziranja, opravdavanja ili odobravanja holokausta, zločina genocida i zločina protiv čovječnosti čiji je predlagač Ekrem Ajanović iz Stranke za BiH.

"Članovi komisije iz RS bili su protiv ovakvog zakona uz obrazloženje da je Ministarstvo pravde BiH prije nekoliko mjeseci dalo negativan stav o ovom zakonu s obzirom da je on nejasan, nedorečen, kontradiktoran, da sadrži samo tri člana i niz formalno-pravnih nedorečenosti, te da nije usklađen sa krivičnim zakonima u BiH", izjavio za Srnu zamjenik predsjedavajućeg Komisije Zoran Koprivica.

On je pojasnio da je Prijedlog zakona o zabrani negiranja, minimiziranja, opravdavanja ili odobravanja holokausta, zločina genocida i zločina protiv čovječnosti zbog nedovoljne entitetske većine dobio negativno mišljenje Komisije, te da je takvo mišljenje proslijeđeno Predstavničkom domu i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Prema njegovim riječima, Komisija je k znanju primila preporuku ombudsmana za ljudska prava BiH o pitanju smjene direktora BHRT Mehmeda Agovića.

"Preporuku smo primili k znanju s obzirom da se o tome vodi sudski postupak, koji još nije okončan. Komisija nije nadležna da bilo šta usvaja prije nego sud završi postupak", pojasnio je on. Zajednička komisija za ljudska prava, prava djeteta, mlade, useljeništvo, izbjeglice, azil i etiku Parlamentarne skupštine BiH primila je k znanju informaciju koja se odnosi na status institucije ombudsmana za ljudska prava BiH.

"Informacija o trenutnom statusu institucije ombudsmana za ljudska prava BiH primljena je k znanju i nismo je usvajali, jer nismo za to ni nadležni", rekao je Koprivica. On je dodao da je odgovor na poslaničko pitanje Slobodana Šarabe koje se odnosilo na smjenu 50 članova SDS-a i njihova ljudska prava, odnosno na lica kojima je OHR prije pet godina zabranio političko djelovanje, odgođeno za narednu sjednicu Komisije. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE