• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada RS sumnja u nadležnosti Tužilaštva BiH

Vlada RS nije uvjerena da je Tužilaštvo BiH stvarno nadležno za postupanje u predmetu o zloupotrebama u javnom sektoru Srpske.

 Vlada RS sumnja u nadležnosti Tužilaštva BiH Izvor: MONDO

Vlada Republike Srpske (RS) zatražiće od Republičkog tužilaštva RS da iznese stav o tome da li je Tužilaštvo BiH zasnovalo na zakonu svoju eventualnu nadležnost u predmetu o navodnim zloupotrebama službenog položaja i ovlaštenja u javnom sektoru Srpske.

"Vlada RS nije uvjerena da je Tužilaštvo BiH stvarno nadležno za postupanje u ovom predmetu", navodi se u pismu koje je Tužilaštvu BiH uputilo Ministarstvo pravde RS, koje je zaključkom Vlade određeno da u ime svih ministarstava, uprava i upravnih organizacija ostvaruje komunikaciju sa pravosudnim organima u vezi sa aktivnostima koje je pokrenulo Tužilaštvo BiH.

U pismu se naglašava da je Vlada RS, uprkos svemu, bila spremna i da je i dalje spremna da tražena dokumentacija bude predata Tužilaštvu BiH, iako smatra da nisu ispunjeni zakonski uslovi, kao i da se na osnovu dokumentacije koju su Tužilaštvu BiH dostavili Telekom Srpske i firma "Integral inženjering" moglo vidjeti da li tu ima išta sporno.

"Vlada RS je potpuno opredijeljena i spremna na saradnju sa svim pravosudnim i istražnim organima, u skladu sa svojim ustavnim i zakonskim obavezama, s jedne strane, i dokazanoj nadležnosti tih organa, sa druge strane", navodi se u pismu.

Ministarstvo pravde navodi da Tužilaštvo BiH, i dalje zanemarujući sasvim opravdana očekivanja Vlade RS, ignorantski nastupa obraćajući se pojedinim ministarstvima i tražeći dokumentaciju koju već ima od organizacija poput Telekoma Srpske, "Integral inženjeringa", i koja je objavljena u Službenom gasniku.

Ministarstvo podsjeća da je 5. novembra Tužilaštvo BiH zvanično obaviješteno da će dalju komunikaciju u ime Vlade RS obavljati Ministarstvo pravde RS i međunarodna advokatska kancelarija "Djui i Lebef" (DEWEY LE BOEUF LLP), sa sjedištem u Njujorku, čime je potvrđeno obraćanje ovlaštenog advokata prema Tužilaštvu BiH i da će pripremljenu traženu dokumentaciju kao pravni zastupnici Vlade predati Tužilaštvu.

"Tužilaštvo potpuno neosnovano istupa sa tvrdnjama da se njima niko nije obraćao", ističe Ministarstvo pravde RS, koje se i 13. novembra obratilo Tužilaštvu BiH dopisom ponovivši da su pravni zastupnici Vlade RS američki advokati.

Ministarstvo pravde naglašava da je međunarodna advokatska kancelarija angažovana imajući u vidu iskustva sa Tužilaštvom i Sudom BiH u ranijim slučajevima Ante Jelavića, Mirka Šarovića, Dragana Čovića, kao šefova međunarodno priznate i suverene države BiH, te Mladena Ivanića, bivšeg premijera RS i bivšeg ministra spoljnih poslova, koji su optuživani i suđeni čak i za udruženi zločinački poduhvat.

"Zna se kako su završavani takvi procesi, a strani tužioci su netragom nestajali. Iza njih je ostajala kompromitacija najviših funkcionera, a koja se i prije samih procesa odvijala kroz medijsku hajku iz Sarajeva", ističe se u pismu i dodaje da postoji uvjerenje da su strani tužioci i sudije pod uticajem međunarodnog faktora, što navode i brojni domaći i strani poznavaoci situacije u BiH.

Ministarstvo pravde RS u pismu Tužilaštvu BiH navodi da, se s obzirom da je u dopisu Tužilaštva naglašeno da postoji osnovana sumnja da je počinjeno navedeno krivično dijelo, bilo bi u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku da je Tužilaštvo donijeli naredbu o sprovođenju istrage sa svim elementima koje propisuje zakon.

"Iz vašeg dopisa proizilazi da vi sprovodite predistražne radnje", ističe se u pismu.

Ministarstvo pravde podsjeća da je Tužilaštvo BiH od Ministarstva saobraćaja i veza, Ministarstva prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije, Poreske uprave, Vlade RS 20. oktobra zatražilo dostavljanje određene dokumentacije povodom okolnosti da provodi određene predistražne radnje zbog osnova sumnje da je počinjeno krivično dijelo zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja iz člana 347. Krivičnog zakona RS u javnom sektoru.

Vlada RS je zaključila da su zahtjevi SIPA-e za određenom dokumentacijom, koja se pri tom pozivala na naredbu Tužilaštva BiH, u suprotnosti sa Ustavom RS i zakonima koji regulišu ovu oblast, te je od Tužilaštva BiH zatraženo da Vladi Srpske dostavi naredbu na koju se poziva SIPA, kao i konkretne podatke protiv kojih lica se provode radnje, opis djela, kao i elemente iz kojih se vidi da je za postupanje u tom slučaju nadležno Tužilaštvo BiH - navodi se u pismu.

Na ovaj akt Sekretarijata Vlade RS iz Tužilaštva BiH stigao je kratki dopis sa zahtjevom da Vlada postupi po zahtjevu SIPA-e, jer ona postupa po naredbi Tužilaštva, i da Vlada dokumentaciju dostavi SIPA-i, a ne Tužilaštvu.

Nakon toga Vlada RS uputila je pismo v.d. glavnog tužioca BiH Miloradu Barašinu u kome je ukazala da se Tužilaštvo ne obazire na pravnu obavezu razjašnjenja postojanja nadležnosti i upozorila Tužilaštvo BiH da ne može postupati suprotno Zakonu o sudu BiH, a pogotovo da ne može postupati suprotno Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima koja štiti prava na pravično postupanje pred nadležnim tužilaštvima i sudovima.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE