• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SBiH: SDA promjenila stav o popisu

Stranka za BiH konstatuje promjenu stava SDA po pitanju dogovora o popisu stanovništva.

 SBiH: SDA promjenila stav o popisu Izvor: MONDO

Stranka za BiH konstatuje promjenu stava SDA po pitanju dogovora o popisu stanovništva koji su u Odžaku potpisali (lider SDA) Sulejman Tihić, (lider HDZ BiH) Dragan Čović i (lider SNSD) Milorad Dodik.

U Stranci za BiH ističu da je potpredsjednik SDA Šefik Džaferović artikulisao ovaj novi stav, gostujući sinoć u emisiji Televizije Kantona Sarajevo, ustvrdivši u tri navrata da SDA, ipak, neće podržati etnički popis stanovništva ukoliko se istovremeno ne osiguraju znatna sredstva.

Džaferović je tada rekao da je riječ o "bar milijardi maraka" koja su u državnom i u entitetskim budžetima neophodna za potpunu implementaciju Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma, napominje se u saopštenju.

Da sve i dalje ne bi ostalo na generalizacijama, te kako bi se problem povratka konačno počeo tretirati na sistematičan način, neophodno je da Savjet ministara BiH zaduži Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH da izradi detaljnu studiju, uz učešće međunarodnih eksperata, koja će odrediti tačnu sumu koja je neophodna za punu implementaciju Aneksa 7, te koja će uključivati značajne finansijske i druge podsticaje za sve povratnike, smatraju u Stranci za BiH.

U Stranci za BiH ističu da je, s obzirom na dosadašnje rezultate implementacije Aneksa 7, jasno da se ta suma neće moći mjeriti u milionima maraka, kao što je do sada bio slučaj, već da će predstavljati sumu od više stotina miliona maraka godišnje osiguranih na svim nivoima vlasti.

U Stranci za BiH smatraju da bi prihvatanje ovakvih obaveza i budžetskih prioriteta ubrzalo i povratak Srba u Federaciju BiH, čime bi BiH konačno imala šansu da krene u pravcu reintegracije društva.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE