• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lajčak: Sporazum iz Odžaka pozitivan signal

Miroslav Lajčak smatra da dogovor političkih lidera iz Odžaka predstavlja pozitivan signal i korak u dobrom pravcu.

 Lajčak: Sporazum iz Odžaka pozitivan signal Izvor: MONDO

Visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak smatra da dogovor političkih lidera iz Odžaka predstavlja pozitivan signal i korak u dobrom pravcu prema ispunjavanju plana za transformaciju OHR-a, kao i prema stvaranju nove političke kulture u BiH.

"Mi smo pozdravili taj sporazum, jer predstavlja ključni princip na kome BiH treba da funkcioniše, a to je kompromis i dogovor tri naroda", naglasio je Lajčak.

On je naveo da je OHR spreman da podrži taj dogovor, "ali je odgovornost političkih lidera koji su ga potpisali da ga pretoče u konkretnu legislativu".

"Sada je to samo politička deklaracija, ali sam zadovoljan što se Savjet ministara već bavio tim pitanjima i donio odluke u vezi sa popisom stanovništva, državnom imovinom i budžetom", rekao je Lajčak u intervjuu za "Glas Srpske".

On je pred sjednicu Savjeta za provođenje mira istakao da očekuje da Brisel otvori diskusiju o novoj formi međunarodnog prisustva u BiH, te da da svoju ocjenu političkog stanja u zemlji.

Lajčak je rekao da će nakon tranzicije i zatvaranja OHR-a glavnu ulogu preuzeti specijalni predstavnik (EUSR).

"Sada treba da počnemo da razgovaramo kada, i drugo, kako treba to da izgleda, koje kompetencije taj evropski predstavnik treba da ima. Ovo je strateški značajno pitanje da bismo mogli očekivati da može da se riješi u dva dana, zato sam rekao da očekujem početak razgovora u prisustvu svih članova Savjeta", dodao je Lajčak.

Odgovarajući na pitanje kako ocjenjuje to što sarajevski mediji i predstavnici međunarodne zajednice insistiraju na izjednačavanju (lidera SNSD-a) Milorada Dodika i (lidera Stranke za BiH) Harisa Silajdžića, Lajčak je rekao da su "oni veoma različiti u načinu političkog djelovanja i u principima za koje se zalažu".

"Slično je to što je Silajdžić na predsjedničkim izborima dobio vrlo snažan mandat bošnjačkog naroda, a Dodik na izborima već dva puta vrlo snažan mandat srpskog naroda. Kroz ove dvije političke ličnosti ide personifikacija problema koji postoje u komunikaciji Bošnjaka i Srba. Ako si dobio taj mandat onda uz to ide ogromna odgovornost. To ide uz liderstvo i oni to znaju", izjavio je Lajčak.

Prema njegovim riječima, bilo kakav da bude, Ustav BiH mora da odražava multietnički karakter zemlje, ali mora da bude i u skladu sa evropskim normama, što sadašnji nije.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE