• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Vlada RS nema šta da krije

Premijer RS kaže da je od dostavljanja dokumentacije Tužilaštvu BiH odustao nakon konsultacija sa pravnim timom Vlade RS.

 Dodik: Vlada RS nema šta da krije Izvor: MONDO

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je od dostavljanja dokumentacije o izgradnji Administrativnog centra RS Tužilaštvu BiH odustao nakon konsultacija sa pravnim timom Vlade RS.

Dodik je rekao da je o ovome razgovarao sa visokim predstavnikom u BiH Miroslavom Lajčakom i da je u jednom trenutku bio spreman da dostavi dokumenta Tužilaštvu, ali da je od toga odustao po preporuci pravnog tima.

"Nema Vlada šta da krije u tom slučaju. Jednostavno se radi o postupanju po nadležnostima i nenadležnostima institucija", rekao je Dodik za "Glas Srpske", negirajući navode visokog predstavnika da je odbio da Tužilaštvu dostavi traženu dokumentaciju, iako mu je to obećao.

Dodik je naglasio da je Tužilaštvo BiH odbilo da primi pravne zastupnike Vlade RS, što je nepojmljiv potez u demokratskom svijetu, i dodao da je o angažovanju advokatske kancelarije koja zastupa Vladu RS obavijestio i visokog predstavnika.

Američka advokatska firma "Djuj i Lebef" koja zastupa Vladu uputila je ranije dva pisma Tužilaštvu BiH, u kojima navode da kao pravni zastupnici raspolažu dokumentacijom koju traži Tužilaštvo i da su spremni na saradnju o tom pitanju.

Prvo pismo advokati su uputili 31. oktobra, a drugo 13. novembra.

Pismom od 31. oktobra pravni zastupnici Vlade RS su dokumentaciju već bili ponudili Tužilaštvu, ali je, kako navode iz Vlade, ono odbilo da je primi iz neobjašnjivih razloga.

Pravni zastupnici Vlade ističu da Vlada Srpske nema zakonsku obavezu da dostavi traženu dokumentaciju, jer se tužilac u nalogu za njeno dostavljanje pozvao na moguće kršenje Krivičnog zakona Republike Srpske, što nadležnost locira na Tužilaštvo RS, a ne BiH.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić nije želio da odgovori na pitanje zbog čega je ova institucija odbila saradnju sa advokatskim timom Vlade Republike Srpske, navodeći da Tužilaštvo ne komentariše ništa što je u vezi sa tim pitanjem.

Ministarstvo pravde RS uputilo je danas pismo Tužilaštvu BiH u kome se naglašava da je Vlada RS, uprkos svemu, bila spremna i da je i dalje spremna da tražena dokumentacija bude predata Tužilaštvu BiH, iako smatra da nisu ispunjeni zakonski uslovi, kao i da se na osnovu dokumentacije koju su Tužilaštvu BiH dostavili Telekom Srpske i firma "Integral inženjering" moglo vidjeti da li tu ima išta sporno.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE