• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dukić: Moguća blokada zgrade Suda BiH

Predsjednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić najavio je mogućnost da logoraši iz RS blokiraju zgradu Suda BiH.

 Dukić: Moguća blokada zgrade Suda BiH Izvor: MONDO


Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske (RS) Branislav Dukić najavio je da će logoraši iz RS blokirati zgradu Suda BiH ukoliko u narednih 15 dana nadležni u Sudu i Tužilaštvu BiH ne kažu da li će iko odgovarati zbog zločina počinjenih nad srpskim narodom tokom rata u BiH.

Dukić je u intervjuu za sutrašnji "Fokus" podsjetio da je zbog neažurnosti i neefikasnosti u procesuiranju zločina nad Srbima prije nekoliko dana Visokom sudskom i tužilačkom savjetu (VSTS) BiH upućena prijava protiv Tužilaštva BiH.

On je objasnio da disciplinska komisija VSTS treba da utvrdi zašto nije procesuiran nijedan od 300 predmeta o zločinima nad Srbima koje je RS bila dostavila Haškom tribunalu, a koje je taj sud proslijedio Sudu BiH još 20. oktobra 2004. godine.

Dukić je naveo da mu je glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc potvrdio tokom nedavnog susreta u Sarajevu da se predmeti o "Dobrovoljačkoj ulici", "Tuzlanskoj koloni", Sijekovcu, Brčkom, Posavini, Hercegovini, Mrkonjić Gradu i 13 krajiških opština nalaze u Sarajevu.

"Mislim da je u pitanju još jedno zataškavanje", rekao je Dukić i dodao da je obavijestio Bramerca da mu je bivši glavni tužilac BiH Marinko Jurčević tokom jednog susreta priznao da kada predmeti kao što su "Dobrovoljačka ulica", "Tuzlanska kolona" i Sijekovac dospiju u ruke sudije Bošnjaka odmah budu ostavljeni po strani i taj sudija neće da ih radi.

Dukić je naglasio da su ovakvim ponašanjem pravosudnih organa nezadovoljni i članovi Udruženja hrvatskih logoraša, koji su naročito ogorčeni sramnom presudom Rasimu Deliću.

On je istakao da su mu Bramercovi najbliži saradnici priznali da su u tri slučaja morali da ublažavaju optužnicu protiv Delića i da čak pojedine segmente optužnice izbacuju, ali da mu nisu mogli reći ko im je u stvari naređivao.

"To dokazuje da je i Haški tribunal politički, a ne pravni sud. Istim stopama, vidimo, krenuo je i Sud BiH", konstatovao je Dukić.

Prema Dukićevim riječima, nikada nije kasno za istinu o stradanju srpskog naroda u proteklom ratu na prostorima bivše Jugoslavije i to moraju da dokažu upravo logoraši koji su prošli kroz 536 logora na području Federacije BiH.

On je rekao da su logoraši bivšem glavnom tužiocu Haškog tribunala Karli del Ponte predočili obimnu dokumentaciju o zločinima koji su počinjeni nad Srbima u 536 logora u FBiH, 222 logora u Hrvatskoj i 21 logoru u Sloveniji, dodajući da su logoraši prvi koji su otkrili da je u Sloveniji bilo logora, gdje je nastradao i prvi srpski podoficir.

"Karla del Ponte bila je zatečena podacima koje smo joj pri svakom susretu predstavljali, a posebno činjenicom da je na području takozvanog multietničkog Sarajeva bilo 126 logora, što nije zabilježeno ni u jednom gradu u svijetu tokom oba svjetska rata", rekao je Dukić.

Navodeći da je jedan logor nosio ime Alije Izetbegovića, prvog predsjednika takozvane Republike BiH, Dukić je ponovio da je vojni i politički vrh tadašnje BiH znao za logore i da su ih redovno obilazili Izetbegović, Ejup Ganić, Haris Silajdžić, Jovan Divjak i drugi.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE