• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Osmanović: Učiniti sve da RS dobije dom naroda

Potpredsjednik RS uvjeren da će RS, umjesto Vijeća naroda, dobiti dom naroda s ovlaštenjima predsjednika i dva potpredsjednika.

 Osmanović: Učiniti sve da RS dobije dom naroda Izvor: MONDO

Osmanović je naglasio da će se promjenama Ustava BiH insistirati da odluka Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda ponovo bude razmotrena kako bi to bilo i realizovano.

''Puna konstitutivnost naroda na prostoru RS mogla bi se postići kada bi ustavni sistem bio tako uspostavljen da imamo dvodomi parlament kao u Federaciji BiH s ovlaštenjima predsjednika i dva potpredsjednika. Praksa je pokazala da se sve odluke koje su bitne, kada je riječ o parlamentu RS, donose preglasavanjem i nema političke volje za dogovor. Klubovi poslanika SDA i SDP ne učestvuju u donošenju odluka u Narodnoj skupštini RS i to se mora promijeniti'', rekao je Osmanović u intervjuu za sutrašnje "Nezavisne novine".

Komentarišući izjavu lidera Stranke za BiH Harisa Silajdžića da Sulejman Tihić "bespogovorno prihvata politički neosnovane zahtjeve i ultimatume /lidera SNSD-a/ Milorada Dodika", Osmanović je rekao da Tihić ne ispunjava Dodikove želje i da je on samo na fonu sprovođenja politike SDA.

"Naša politika je potpuno jasna i smatramo da uvijek treba sjesti i dogovarati se. Politika u BiH korak po korak je jedino realna politika i ne može se ići principom `sve ili ništa`. To mora da zna i Silajdžić i svi oni koji smatraju da je dogovor nemoguć. U tom pravcu posmatram i najnoviji sporazum", rekao je Osmanović.

Osmanović je rekao da od sjednice Savjeta za provođenje mira u Briselu očekuje da bude podržan sporazum trojice lidera koji je postignut u Odžaku i dat podsticaj nastavku daljeg dogovaranja, ali i da će stići upozorenja za sve koji opstruišu dogovor.

"Treba ohrabriti sve koji su spremni da se dogovaraju i upozoriti sve koji nisu spremni na dogovor i kompromise, od Harisa Silajdžića pa do svih ostalih koji su protiv dogovora", rekao je on.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE