• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbima omogućeno da glasaju o simbolima

"Budžet FBiH je kao 'Titanik' u koji je već prodrla voda, a za to je kriv i Parlament koji je usvajao skupe zakone"

 Srbima omogućeno da glasaju o simbolima Izvor: MONDO

Zastupnički dom Parlamenta FBiH usvojio je u utorak amandmane na Ustav FBiH prema kojima će u Domu naroda o simbolima Federacije odlučivati i glasovi članova Kluba Srba, koji je u ovom mandatu po prvi put popunjen sa svih 17 delegata, pišu “Nezavisne”.

Do sada su za prihvatanje simbola bili dovoljni glasovi delegata iz reda Bošnjaka i Hrvata.

Rasprava o prijedlogu amandmana je obavljena prije dvije sedmice, ali je zbog nedostatka kvoruma galsanje odgođeno za juče.

Ovaj dom juče je odbio izvještaj Ministarstva finansija o izvršenju budžeta FBiH za prvih šest mjeseci ove godine, prema kojem su prihodi u FBiH u prvih pola godine iznosili 39,7 odsto u odnosu na plan.

Učesnici u diskusiji su istovremeno i negativno govorili o izmjenama Zakona o izvršenju budžeta u FBiH, koji će biti na dnevnom redu vanredne sjednice 28. novembra, a koji omogućava da se budžetski novac bez rebalansa prebacuje iz jednog ministarstva u drugo, ili s jedne budžetske linije na drugu.

"Budžet FBiH je kao 'Titanik' u koji je već prodrla voda, a za to je kriv i Parlament koji je usvajao skupe zakone. Moramo nešto poduzeti, jer vrijeme ne radi za nas, moramo promijeniti zakone koji stvaraju manjak koji će ove godine biti 450 miliona KM", kazao je Ibrahim Polić iz SDA, dok je Omer Vatrić iz SBiH zatražio "da se prelomi i nađe rješenje".

"Nigdje nema da premijer kaže da će naredne godine uraditi ono što nije ove. Što se mene tiče, Vlada FBiH je izvršila budžet i za prvih šest mjeseci ove godine potrošila svih 37 miliona tekuće rezerve za cijelu godinu, a od toga 20 miliona KM za plate", kazao je Vatrić.

Dom je usvojio i odluku o pristupanju izradi prostornog plana za područje od posebnog značaja, koje obuhvata Igman, Bjelašnicu, Treskavicu i kanjon Rakitnice. Ovo znači da će biti analizirane sve građevinske dozvole izdate za ovo područje nakon 2005. godine i naknadno biti odlučeno šta je izgrađeno ilegalno.

Juče su odbijeni izvještaji o stanju u preduzećima iz energetskog sektora i namjenske proizvodnje, a usvojena odluka o paketu zdravstvenih usluga na koje će imati pravo svi građani FBiH, bez obzira da li imaju zdravstveno osiguranje.
Bez izjašnjavanja o članovima UO RTV FBiH

Zastupnički dom juče se nije izjašnjavao o kandidatima za članove Upravnog odbora RTV FBiH, jer komisije za imenovanja u dva doma Parlamenta nisu usaglasile imena kandidata. Sjednica je prekinuta na zahtjev šefa Kluba SDA Ibrahima Nadarevića, koji je zatražio da se o ovom glasa 28. novembra.

Komisija za izbor i imenovanja Zastupničkog doma je za članove UO predložila Branku Turkić iz reda Srba na mandat od dvije godine, Mehmeda Suljića iz reda ostalih na mandat od tri godine, Ivana Lovrenovića iz reda Hrvata na mandat od četiri godine i člana dosadašnjeg UO Kadriju Hodžića na jednu godinu. Za razliku od ovog prijedloga, Radna grupa oba doma predložila je Igora Soldu iz reda Hrvata i Radenka Udovičića iz reda Srba.

Predsjednik Komisije za imenovanja ovog doma Ismet Osmanović ocijenio je da nije u redu da Regulatorna agencija za komunikacije predlaže kandidata iz aktuelnog saziva UO RTV FBiH, "jer time onemogućava predlaganje kandidata iz reda Bošnjaka". (MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE