• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH obnavlja tužbu protiv Srbije?

Sakib Softić smatra da odluka MSP da se proglasi se nadležnim za hrvatsku tužbu protiv Srbije otvara mogućnost obnove tužbe BiH protiv Srbije.

 BiH obnavlja tužbu protiv Srbije? Izvor: MONDO

Pravni zastupnik Bosne i Hercegovine u procesu protiv bivše Srbije i Crne Gore, Sakib Softić izjavio je da jučerašnja odluka Medjunarodnog suda pravde u Hagu da odbaci sve prigovore Srbije i proglasi se nadležnim za hrvatsku tužbu protiv Srbije za genocid, otvara mogućnost da BiH zatraži obnovu procesa protiv Srbije.

"Sve zavisi od dokaza koji će biti izneseni pred sudom. Samo ako u ovom procesu iskrsnu dokazi koji su po kvalitetu takvi da čine realnim da dobijemo spor protiv Srbije, tražićemo ponavljanje postupka", rekao je Softić za današnji sarajevski "Dnevni avaz".

Softić je ocijenio da su Hrvati u prednosti u odnosu na BiH, jer je u posljednje dvije godine na scenu isplivalo mnogo toga u vezi s ovim slučajevima.

On je podsjetio da je Medjunarodni sud pravde u slučaju BiH utvrdio da je počinjen genocid u Srebrenici, ali da nije dokazano da je to uradila Srbija, niti da je znala da će Vojska i policija RS počiniti genocid.

Softić vjeruje da medju dokumentacijom do koje je Hrvatska došla i koju će predočiti tom sudu postoje dokazi koji bi mogli potvrditi upravo to.

On, naime, tvrdi da Hrvatska, s obzirom na svoju medjunarodnu poziciju, ima više šansi da dodje do važnih dokaza koje BiH nije uspjela pribaviti tokom sudjenja u Hagu.

"To su dokazi kojima raspolažu velike sile, CIA i druge tajne službe svijeta i koji bi mogli biti ključni da Hrvatska dobije spor", rekao je Softić i dodaje da će pustiti da Hrvati sada koriste te dokaze, a onda očekuju da im ustupe to radi eventualnog novog postupka protiv Srbije.

"To je u skladu sa sporazumom iz 2000. o saradnji dvije države u procesima protiv Srbije. Isto tako, mi smo spremni Hrvatskoj ustupiti sve dokaze za ovaj proces, ako to bude tražila", kazao je Softić.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE